BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаската „Филифьонка“ с много висока оценка в Швеция

„Спектакълът на бургаския куклен театър „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е най-добрата адаптация по едноименния разказ на Туве Янсон, която съм гледала!“ – признанието е на Кристина Малм, директор на театър „Барненсен“ – сцена на Международния фестивал „Дни на куклите“ в Малмьо, Швеция.

Държавен куклен театър – Бургас с директор Христина Арсенова участва в пилотното издание на феста, което приключи преди дни, с едно от най-силните заглавия в афиша си.

Родената във Финландия Туве Янсон пише на шведски и е класик на по-новата шведска литература, този факт прави оценката на познавач като Кристина Малм още по-значима, коментира Петър Тодоров, режисьор и сценарист. Гостите на фестивала от Италия и Германия, както и професионалисти и ценители от страната домакин споделиха мнението, че спектакълът е на световно ниво и е създаден с изключително отношение към литературния първообраз.

Представянето на „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ в Швеция е предшествано от сериозна подготовка. Агенцията в Хелзинки, която държи правата върху литературното наследство на Туве Янсон, предварително одобрява визията на героините и декора на спектакъла, тъй като авторката е оставила точни изисквания за театралните адаптации на творчеството й.

Българка, която живее от дълго време в Швеция – Майя Ходкиевич ,и шведка, омъжена за българин – Аналена Асенов – превеждат напълно безвъзмездно адаптирания за пиесата текст и така шведската публика има възможност да слуша гласовете на актрисите Десислава Минчева (Филифьонката) и Неделина Руселинова (Гафсата), както и на диктора Ицко Финци, а да разбират значението от субтитрите над сцената в театър „Барненсен“. Майа и Аналена бяха сред публиката заедно с други наши сънародници, които след спектакъла имаха емоционална среща с творческия екип, която завърши с дълга фотосесия.

Престижната покана бургаският куклен театър да открие Първия международен фест “Дни на куклите“ в Малмьо с „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е признание за класата му и резултат от творческото партньорство между театър „Барненсен“ и режисьора Петър Тодоров.

Фондацията на Тодоров „Театър в куфар“ е организатор на Фестивала на физическия и визуален театър „Ерата на Водолея“. В тазгодишното издание на феста, което привлече много млада публика, участва кукленият артист от Малмьо Стафан Бьорклунд, с когото Тодоров подготвя нов проект.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!