BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаските поетеси в антологията „Дъщерите на България по света“

На 20 февруари в 17 часа и 06 минути Людмила Калоянова – зам.-председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света публикува във Фейсбук: „Горди сме да съобщим: Излезе от печат специалното издание на Любослов „Дъщерите на България по света“, първата инклузивна антология на съвременната българска женска поезия, включваща авторки от американската, европейската и австралийската творческа диаспора. Честита да ни е!“.

Лига на Българските Писатели в САЩ и по Света (ЛБПСС) e приемник на Съюза на Българските Писатели в САЩ и по Света, първото сдружение на български писатели зад граница. Мисията на ЛБПСС е да обедини всички български писатели и творци на територията на САЩ и по света, като подпомага дейността на българската творческа диаспора и сътрудничи активно за разпространението на българската култура и духовност.

А съставителят на антологията – Людмила Калоянова е доктор на филологическите науки. Родена е в Созопол. През 1990 г. емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Книгата й „Creatures of transition” (New York, 1998), която повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век, получава международно признание в академичните среди. Дебютната й стихосбирка „Аnadromous” е представена за първи път на Празниците на изкуствата „Аполония” 2018. Темата за емиграцията е неразривна част от творчеството на авторката. Людмила е носител на множество отличия, между които специална награда в конкурса „Биньо Иванов” и първа награда от международния конкурс „Изящното Перо”. Лауреат на наградата „Нова социална поезия”. Стиховете й са публикувани в различни блогове, онлайн издания и алманаси.

Тя живее в Питсбърг, щата Пенсилвания и е вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Между 46-те авторки в антологията „Дъщерите на България по света“ са поетесите от Бургаска писателска общност – Роза Боянова и Мина Кръстева, както и родените в  нашия град Катерина Стойкова, Лили Качова и Наталия Андреева.

На добър час на антологията!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!