BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас празнува 143 години от Освобождението – без мащабни събития, но с почит към героите /СНИМКИ/

Стотици бургазлии се включиха днес в отбелязването на 3 – март. Честванията посветени на 143- годишнина от Освобождението на България започнаха със заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България, отслужена от православното духовенство в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

След това се състоя ритуалът по издигане на националния, общинския и флага на ЕС на площад „Атанас Сиреков“. Малко по-късно бяха поднесени цветя и венци пред Паметника на руските освободители.

Сред официалните лица днес бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас Калоян Калоянов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, председателят на ОбС-Бургас проф. Севдалина Турманова зам.-кметът Диана Саватева, депутатите ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков, депутатът от БСП Стойко Танков, общински съветници от ГЕРБ и БСП, областният председател на Изправи се.БГ Живко Табаков, общинският лидер на Изправи се.БГ Габриела Гоцкова.

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, светна в цветове на националния ни флаг.

„3 март е тази славна страница от нашата история, която винаги е повод за гордост и висок патриотизъм. Не трябва да забравяме, че тази свидна свобода е изкована с подвига и саможертвата на хиляди наши събратя руски войни, които са участвали в боевете за освобождението на България“, каза кметът Николов

Той призна, че първоначално са били предвидени много по-мащабни събития за отбелязването на 3 март в Бургас, но във връзка със завишените нива на заболелите в Бургас и региона, програмата е съкратена до минимум събитията.

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, светна в цветове на националния ни флаг.

Материалът Бургас празнува 143 години от Освобождението – без мащабни събития, но с почит към героите /СНИМКИ/ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!