BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас си връща „Модерен театър“ в бившето кино „Смирненски“

Един от културните символи на Бургас, бившето кино „Смирненски“ се превръща в „Модерен театър“. Всъщност още през 1927г. това място си е било Кино „Модерен театър“. Мястото ще е много неща-клуб, музика на живо, кафе-театър, тематични партита, литературни вечери, ще приюти Фестивалът „Синелибри“. Откриването ще е на 3 октомври с Pre-Opening Retro Party.

Новата сцена „Модерен театър“ е идея на организаторите на бъдещите „Зимни джаз вечери“ Маргарита Манова и Маруся Русева.

Освен кино и концерти, там ще бъдат представяни още премиерни книги и театрални постановки, обявиха те.

„Зимни джаз вечери“ ще ни предложат група “Фънкалеро” на Васил Спасов, а сред останалите известни имена са Ангел Заберски, Антони Дончев и Лили Илиева. Бургаските меломани ще видят и младите таланти от Red Light District Project с нежния вокал на Дара Донева.

Милица Гладнишка и компания ще дадат старт на лайфовете на 10 октомври.

Програмата на фестивала “Синелибри” в “Модерен театър” стартира на 22 октомври.

Кино
Това е мястото на старото кино

Кино „Христо Смирненски“ отваря врати през 1927 г. под името „Модерен театър“.

За целта през 1913 година Александър Йорданов влиза в съдружие с известната бургаска фамилия Хаджипетрови и заедно поставят основите на сграда, която да подслони новото кино.

Изпълнението на проекта е възложено на известния италиански архитект Рикардо Тоскани, чието дело са множество сгради в центъра на града. Киносалонът побирал приблизително 500 човека, а за това как зрителите са приемали „Модерен театър“ свидетелстват материали в тогавашната преса, според които след представленията много доброволци оставали да изчистят и подредят салона.

В началото на съществуването си „Модерен театър“ има по една прожекция два-три дни в седмицата и само в неделя по две, но малко по-късно започва ежедневен режим на работа с двойна програма.

След 9-ти септември 1944 година кино „Модерен театър“ е преименувано на кино „Христо Смирненски“.

Материалът Бургас си връща „Модерен театър“ в бившето кино „Смирненски“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!