BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Буферни паркинги ще спасяват Созопол от трафик през лятото

Буферни паркинги само за жители на община Созопол ще бъдат отворени през този летен сезон. Това стана ясно по време на среща на кмета Тихомир Янакиев, главният архитект на общината Радост Георгиева и представители на бизнеса в града.

С бизнеса бяха обсъдени действията по новия план за организация на движението.

Стана ясно, че паркингът на нос Скамни вече е разширен и заравнен, като идеята е той да се ползва само от местните жители.

Ремонт и разширение тече и на паркингите на ул. „Вихрен“ и на Боруна. Абонаментът за тези и другите буферните паркинги ще бъде в размер на 100лв. за година. Специалистите от общинската администрация поясниха, че на входа на Стария град отново ще има бариера, но тя вече ще е с четец за номерата на автомобилите и по този начин ще се изключи варианта с една карта в града да влизат по няколко коли, което ще повиши и приходите на Общината и ще намали задръстването с автомобили по улиците.

Срещата беше по покана на Христина Михова – председател на Асоциация на търговците в Созопол. Главният архитект Радост Георгиева и представители на общинската администрация запознаха местния бизнес с търговската схема за временно преместваеми обекти по чл.56 от ЗУТ и Плана за организация на движението.

dav

Арх. Георгиева предостави на присъстващите брошура, илюстрираща проблемите от неправилното стопанисване на сгради – паметници на културата и тротоари. Тя поясни, че кабинетът и е отворен за всеки гражданин и е предложила алтернативни решения на всеки, който се е допитал до нея.

До момента са проведени редица разговори със собственици на имоти и търговски обекти относно премахването на рекламни табели от паметници на културата, демонтиране на конзолни тенти и освобождаване на част от тротоарите. Тя обяви, че всички тенти и чадъри в града, трябва да бъдат в определени цветове.

Относно зазимяването на обекти, апелът на главния архитект бе всички търговци да прибират оборудването си след сезона, за да бъде Созопол приветлив през цялата година.

Целта на Тихомир Янакиев и цялата общинска администрация е Созопол да придобие приветлива визия, съчетаваща съвременност и античност. Янакиев е категоричен, че се търси баланс между облика на града, законността и бизнеса, златната среда между обществените желания и тези на търговците.

Всеки присъстващ имаше възможността да зададе въпрос и да получи отговор както от кмета, така и от компетентните лица от администрацията. Вероятно преди началото на сезона също ще бъде организирана подобна среща за уточняване на действията от двете страни.

Материалът Буферни паркинги ще спасяват Созопол от трафик през лятото е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!