BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българското сирене тъпкано с вода. И „победителите“ са…

В 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки краве сирене е установено над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%. Това показва изследване на „Активни потребители“.

В таблицата долу е показано измереното водно съдържание на 30-те проби. При изискване на БДС за водно съдържание до 54% се вижда, че само една търговска марка покрива това изискване, при това ние имаме известни съмнения за този продукт.

С жълт цвят са маркирани резултатите в диапазона 62 – 70%, а надвишаващите са оцветени в червено. В жълтият сектор са 10 марки сирене, а останалите (червените) 16 имат водно съдържание над 70%. Резултатът е шокиращ за нас и ще обясним защо в следващия абзац.

Изследването е от м.юли
Изследването е от м. юли

През годините „Активни потребители“ изследва различни показатели в сирената, но водното съдържание неизменно фигурира във всички тестове. През 2005 в нито една марка сирене не е установено наличие на над 62% вода.

През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 е 42%, през 2016 е 27,8%. В настоящето изследване *Сиренето марка „Пазарджик“ със себестойност от 4,40 лв/кг съдържа 50,7% вода.

Най-вероятно този продукт е сглобен с използване на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания, твърдят от „Активни потребители“.

Експертите обясняват защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя.

Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Опасна ли е водата в сиренето?

За хората приемането на вода е нормален процес и затова рядко се замислят колко е важна нейната роля за качеството на храните. Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства, твърдят от „Активни потребители“. Според тях малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността. Разбира се, водата в случая е и едни спестени пари за производителя. Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:

Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева, обясняват от „Активни потреители“.

 

На практика „сирене“ с водно съдържание над 62% се произвежда по различна технология от класическата, обяснява от асоциацията. В такъв продукт се добавят нетрадиционни химикали и ензими. Те предлагат „сирене“ с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт. Съответно той трябва да се търгува на щандовете за имитиращи млечни продукти заедно с ментетата с палмово масло. Тази промяна може да се въведе веднага с трансформация в Наредбата за млечните продукти.

 

При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа, настояват от организацията.

 

Бел.ред. В проучването участват: 30 проби краве саламурено сирене закупени от търговската мрежа в градовете София, Пловдив, Варна, Русе Перник и Велико Търново.

Материалът Българското сирене тъпкано с вода. И „победителите“ са… е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!