BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ватерполистите на „Черноморец“ спечелиха златото и Купа Бургас

Четиринадесетото издание на международния турнир по водна топка за Купа Бургас U17 е вече в историята. Носител на приза и златните медали станаха притежание на момчетата от отбора на „Черноморец”. Домакините завършиха в надпреварата с пълен актив от победи и напълно заслужено триумфираха на първото място.

И тази година победителят в традиционния за града ни турнир беше определен след оспорван двубой. В последния мач от програмата, който изигра ролята и на финал за Купата, бургазлии се наложиха с 8:7 над „Видра” (Лесковац). Домакините поведоха с три гола, удариха три греди, което позволи на гостите да се върнат в мача. В заключителната минута от срещата ватерполистите на „Черноморец” успяха да реализират победния си гол. (При равенство дузпи трябваше да определят победителя в турнира).  

Сърбите, които пристигнаха в Бургас с трима състезатели от Ниш, не успяха да преглътнат поражението. Пред погледа на официалните гости и публиката след края на мача техен състезател изрази разочарованието си по неспортсменски начин и се наложи да бъде укротяван от президента на „Видра”.

На басейн „Флора” шампионската Купа и златните отличия на победителя връчи изпълнителният директор на Порт Бургас и общински съветник Диян Димов, който заедно с началник отдел спорт в община Бургас Веселина Деведжиева изгледаха финала.

По пътя към трофея отборът на „Черноморец”, воден от сръбския треньор Живислав Жика, победи убедително „Кутаиси” (Грузия) с 11:6, „Тича” (Варна) с 15:6 и „Аджария” (Грузия) с 13:7.

Бронзовите медали спечелиха момчетата от варненския „Тича”. На четвърто и пето място останаха грузинските „Кутаиси” и „Аджария”.

„Доволен съм, че турнирът се прави не за да станеш победител, а за да покажеш колко си велик и напред в дадения спорт. Нашата идея е турнирът да бъде привлекателен и да покаже на ватерполната общественост, че търсим играта и популяризирането на нашия спорт. Всяка година виждаме различни школи. Т. г. новото е привличането на сръбския отбор, който ни показа какво значи дух и самочувствие, когато страната ти е водеща в този спорт. Имат това самочувствие, защото действително са велики в областта на колективните спортове. Нещо, от което можем да почерпим само положителни неща”, каза Петър Йонов.

Той допълни, че организацията на едно такова мероприятие е много тежка, въпреки големия брой турнири, които има зад гърба си. „Идват нови отбори и ситуацията беше взривоопасна тук. Имахме напрежение в турнирите, трудно овладявахме отборите, което говори, че е престижно да се класираш на този турнир. Не са безразлични отборите и овладяването на тези ситуации не е никак лесно”, допълни Йонов.

На турнира бяха връчени и три индивидуални награди. За най-полезен играч бе обявен Милотин Пошмуга от „Видра”, за най-добър нападател – националът Андри Кираикиди от „Кутаиси”, който игра на европейското първенство U15 в Бургас, а за най-добър вратар – Давид Мишкаладзе от „Аджария”. Призовете връчи председателят на СКВТ „Черноморец” Петър Йонов.

Класиране: 1. ЧЕРНОМОРЕЦ, 2. Видра /Сърбия/, 3. Тича /Вн/, 4. Кутаиси /Грузия/ 5. Аджария /Грузия/.

Резултати от международен турнир по водна топка Купа Бургас 2019:

Кутаиси /Грузия/ – Черноморец 6:11

Тича /Варна/ – Аджария /Грузия/ 11:9

Видра /Лесковац/ – Кутаиси 13:11

Черноморец – Тича 15:6

Аджария – Черноморец 7:13

Тича – Видра 12:13

Видра – Аджария 11:10

Кутаиси – Тича 8:9

Аджария – Кутаиси 5:8

Черноморец – Видра 8:7

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!