BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ветеринари: Не купувайте Ивермектин за лечение на хора, силно токсичен е

+

Българският Ветеринарен Съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, съобщава news.bnt.bg

Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на проф. д-р Иво Петров в Сутрешния блок на БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19.

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина.

Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, заявяват от Ветеринарния съюз.

„Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози“, заявават от БВС.

На редовния брифинг в МС днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски заяви, че в Австралия в момента изследват ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса.

„Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества“ , заяви ген. Мутафчийски.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!