BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вижте как бургазлии са ходили на плаж преди век

Регионален исторически музей – Бургас ще се включи в Плажния уикенд, организиран от Община Бургас в морския град. В Археологическата експозиция на бул. „Богориди“ 21 ще бъдат показани находки, открити в плажните ивици по Южното Черноморие. В Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 ще бъдат представени документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас.

Сред най-интересните експонати, свързани темата, е лодката – еднодръвка в Археологическия музей. Тя е дълга 4 м. и широка 0.6 м. Издялана е с метални инструменти от дървен ствол от бряст. Лодката е открита на плажа при днешния Природозащитен център „Пода“ през 1975 г. от жител на града след силна буря. Тогава тя е била откупена и запазена.

Във витрините на музея са представени и други „плажни“ находки – от римските вили на п-в Форос и крепостта Порос от II – VII в., от античното селище в местността „Сладките кладенци“ от V – IV в. пр. Хр. и много други. В експозицията може да се проследи развитието на морските котви още от времето на първото хилядолетие преди Христа.

В Историческата Експозиция могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в Стария Бургас. В рекламна брошура от 30-те г. на XX век патетично се разказва за „разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани“.

Те предоставяли всички необходими удобства – отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците отмаряли на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и други заболявания. На музейните фотографии плажуващите от отминалите времена изглеждат като „уловени“ в разгара на пълноценната си почивка.

Дамите, облечени с ретро бански костюми, държат плажни чадърчета и носят летни широкополи шапки по последна мода. Мъжете залагат на уменията си на плувци в съревнование по издръжливост. Интересни и информативни са и обявленията за организирането на „Морска седмица в Бургас“.

Курортният афиш с разнообразни мероприятия присъства неизменно в живота на старите бургазлии, а представените образи провокират посетителя в музея да се пренесе във времето и да съпостави курортното минало и настояще. Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазения оригинал на френскоезичния албум „Visitez la ville de Bourgas“ („Посетете Бургас“), представящ Бургас от 30-те г. на 20 век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

В рамките на Плажния уикенд, Археологическата експозиция може да бъде посетена в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция ще приема посетители в петък и събота от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни – 5 лв., ученици, студенти и пенсионери – 2 лв., деца до 7 г. – безплатно посещение.

Материалът Вижте как бургазлии са ходили на плаж преди век е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!