BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Водорасли на плажа през август? Нормално е, но или плащаш на фирма да почисти, или ги оставяш да гният на пясъка

Снимки на купчини с водорасли от плажа в Сарафово предизвикаха сериозна полемика в последните дни.

Всеки, който живее край морето знае, че през август това е напълно нормално явление. Когато водораслите прецъфтят, морето просто ги изхвърля на брега. Колкото и да е нормално това обаче, на летовниците не им е приятно да стоят до купчините с гниещи водорасли.

Те миришат силно и неприятно, а около тях летят малки досадни мухички. На плажа в Сарафово водораслите са били събрани и прехвърлени на безплатната зона, което ядоса туристите.

По-рано днес в ефира на Нова телевизия управителят на плажната ивица Иван Жеков обясни, че неговите работници връщат обратно в морето изхвърлените на брега водорасли. Действията си обясни с наредба, според която биологичните отпадъци не могат да бъдат изхвърляни.

Това оказва се е така, но не съвсем. Водораслите са вид биологична маса, която по закон не може да се смесва с битовите отпадъци. Така че вариантите за всеки един стопанин на плажа са два. Или ги оставя да изгният на пясъка, или плаща на лицензирана фирма, която ги прибира.

„Ние нямаме право да смесваме биологичните отпадъци с битовите. За да бъде чисто и приятно на нашите гости, събираме водораслите в чували и ги поставяме в специален контейнер“, обясни наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Според него е напълно безсмислено изхвърлените веднъж на брега водорасли да се връщат в морето. „Поне при нас това означава да работим напразно. Плажът в Крайморие е отворен и разположен североизточно. Ако хвърлим в морето водораслите, само след няколко часа те отново ще бъдат изхвърлени на брега“, обясни Димитров.

140 лв. струва наемането на 6-кубиков контейнер за събиране на биомаса. В момента контейнер с такъв капацитет се пълни за около 3 дни, допълни Николай Димитров. Миналото лято на плажа в Крайморие са използвани 10 такива контейнера, а това лято вече 7 пъти се е наложило лицензираната фирма да прибира изхвърлените водорасли.

В момента купчини с водорасли могат да се видят на почти всеки плаж по Южното Черноморие. Наемателите обаче решават как да се справят с тях.

Проверка на Gramofona.com показа, че и на Северния, и на Централния плаж в Бургас има водорасли. Те обаче са подредени в купчини до брега и подготвени за изхвърляне. Гледката няма нищо общо с показаното преди дни от плажа в Сарафово.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!