BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Бургас започна регистрацията за временна закрила на украинските бежанци

От днес в Бургас започна регистрацията на украинските бежанци за получаване на статут за временна закрила.

Четирите пункта на Морска гара, където украинските бежанци могат да подават заявления за временна закрила, ще работят от 08,00 до 20,00 часа. РПУ-тата в Несебър, Поморие, Приморско и Созопол ще работят със същото удължено работно време от утре с цел обработка на повече заявления за временна закрила.

Директорът на ОДМВР-Бургас Калоян Калоянов обяви, че от сряда регистрацията може да се извършва и по РПУ-та. Като начало това ще са Първо и Пето РПУ в Бургас, РПУ-Несебър, РПУ-Созопол и РПУ-Приморско.

Това са общините, в които има най-голяма концентрация на украински граждани, потърсили закрила в Бургаска област.

При необходимост от ОД на МВР имат готовност да открият такива пунктове и в останалите общини. За ускоряване на процеса по издаване на удостоверенията за временна закрила около 70 полицейски служители от цялата област преминаха обучение за работа с новия софтуер.

От Областния кризисен щаб призовават украинските граждани да проявят търпение и да изчакат средата на седмицата, когато ще заработят полицейските управления по общини, за да се избегне струпването на много хора на едно място предвид студеното време и Ковид пандемията.

За най-малките в Областния кризисен център има обособен детски кът, където могат да се отдадат на детски занимания докато родителите им получават помощ и съдействие в Областния кризисен център.

Това стана благодарение на частни дарители и неправителствена организация с доброволческа и хуманитарна насоченост, като желанието е детският кът ще бъде разширен с още масички и столчета.

Областна администрация Бургас търси доброволци с руски и украински език, които имат опит в работата с деца – детски учители, аниматори, студенти по педагогика, които да забавляват децата и да направят престоя им в Центъра по-приятен.

 

Материалът В Бургас започна регистрацията за временна закрила на украинските бежанци е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!