BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Бургас се проведе първият по рода си Консултативен съвет за управление на отпадъците

В Бургас се поведе първото заседание на новосформирания Консултативен съвет за управление на отпадъците на територията на община Бургас и региона. Инициативата има за цел да бъде надградена системата за тяхното разделно събиране, рециклиране и повторната им употреба за различни цели.

В Консултативния съвет участваха зам.-кметът Весна Балтина, Ивелина Василева – председател на Парламентарната комисия по околната среда и водите, представители на държавната и местната власт, на бизнеса, както и експерти в сферата на екологията и опазването на околната среда.

Сред акцентите на Консултативния съвет е налагането на принципите на кръговата икономика, която има за цел максималното оползотворяване на генерираните отпадъци и превръщането им в полезен ресурс.

Заместник-кметът на Бургас Весна Балтина представи основните направления, по които Консултативният съвет ще работи. Едно от тях е изграждането на интегриран модел за устойчиво управление на отпадъците чрез включване на всички заинтересовани страни. Другият подход ще е провеждането на кампании и обучения, посветени на кръговата икономика. Предвижда се още утвърждаването на образователни програми в учебните заведения и въвеждане на специални практики в професионалните гимназии, посветени на разделното събиране, рециклиране на отпадъците.

Една от идеите на Община Бургас в това отношение е разработването на „син етикет“. Той ще се дава на заведенията, които се откажат от употребата на пластмасови прибори за еднократна употреба.

Ивелина Василева отбеляза, че Бургас е на челно място в страната по прилагането на модерни технологии и разработването на проекти за ограничаване на депонираните количества смет.

Амбицията на Консултативния съвет е регионът на Бургас да стане водещ в страната по прилагането на иновативни методи за обработка на отпадъците и повторното използване на получените от това суровини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!