BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Бургас ще бъде изградена модерната специализирана детска болница

Община Бургас и Европейската инвестиционна банка ще подпишат споразумение за изграждането на модерната и Специализирана детска болница. За това се разбраха след проведени разговори кметът Димитър Николов и представителите на Европейската инвестиционна банка. Извънредната докладна, касаеща подписването на споразумението, ще се разгледа на утрешното заседание на Общински съвет – Бургас.

Документът ще позволи да започне планиране на дейностите за изграждане на специализираното детско лечебно заведение.

Здравеопазването и изграждането на модерна специализирана детска болница са основен приоритет на Община Бургас, а тъй като обектът има и стратегическо значение за българското здравеопазване, услугите на Европейската инвестиционна банка ще се предоставят безплатно на Община Бургас. Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на договора, а възможните дати за подписване на споразумението са 6 или 7 юли.

Подписването на споразумение между Община Бургас и Европейската инвестиционна банка представлява втората важна стъпка към реализирането на проекта за изграждане на Специализирана детска болница, след като в началото на година стартира процедурата по промяна на устройствения план на ж.к. „Зорница“, с който се отрежда терен за изграждането й. Избраното място е в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас, за да може бъдещата детска болница да има топла връзка с УМБАЛ-а и да ползва целия й ресурс.

Документът е разделен на две фази. Първата касае преглед на капацитета и потребностите от здравни и педиатрични услуги в Бургас, оценка на нуждите, потребностите от човешки ресурси за дейността на бъдещата педиатрична регионална болница, източниците на финансиране и икономически анализ на бъдещата инвестиция. Втората фаза е свързана с съответствието с европейското и националното законодателство, функционално планиране, предварително проектиране, етажно разпределение, списъци с оборудване и др.

Идеята е Специализираната детска болница да обедини всички педиатрични специалности на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България.

В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. Чрез тях болницата ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!