BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Странджа расте новото поколение черни щъркели

Освен прекрасната зеленика, която радва мнозина в Странджа, в планината се срещат и уникално красиви черни щъркели.За този сезон все още никой не е срещнал птиците, но е сигурно, че от видовете вече има излюпени черни щъркели. Това съобщава Милен Рашков, биолог в ДПП „Странджа“. Експертът обяснява, че еволюционно черната птица е близък родственик с добре познатият на всички бял щъркел.

„Подобно на белия щъркел, клюнът и краката са яркочервени. Тъмните части на оперението при младите черни щъркели са тъмнокафяви, клюнът и краката са сиво-зелени”, обяснява опитният орнитолог.

Големи са разликите и в поведението на двата вида. Докато белият щъркел гнезди основно в селища и задължително близо до хората, то черният избягва среща с човека.

„Черните щъркели са много плашливи и усещат от далеч човешкото присъствие. Ето защо е много трудно да бъдат снимани. Те много често гнездят край недостъпни за човека влажни зони”, обясни пред Грамофона нюз ПР-ът на парк „Странджа” Йоана Гюрова.  

Гнезда на черни щъркели са открити на няколко места – местността Бяла вода, край р. Папийско дере в землището на с. Варвара и др. Популацията на вида в границите на парка е оценена на 13 – 14 двойки, допълва още орнитологът Рашков. Подобно на белия си родственик, черният щъркел също е прелетен вид, но в сравнение с него долита по-рано (в края на февруари) и отлита по-късно (в средата на октомври).

В последните години се наблюдава и все по-често оставане на отделни групи черни щъркели в България и през зимата. Гнездовият период започва в края на март. Снасят от 2 до 6 яйца, обикновено 3 – 5.

Мътят и двамата родители, като се редуват, в продължение на 35 – 38 дни. Малките излитат от гнездото в края на юли, като 1 – 2 седмици след това възрастните птици продължават да хранят и да се грижат за тях. Храната се състои предимно от риба, по-рядко от белия щъркел се храни с жаби и други земноводни. Яде също така влечуги, гризачи, насекоми, мекотели и др.

Черният щъркел е рядък и защитен в България и Европа вид, включен в Приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, както и в Приложение I на Директива 2009/147/ЕО относно опазването на дивите птици (Директива за птиците). Вписан е в Червената книга на България, с категория „Уязвим“. Строго защитен е и съгласно приложение II на Бернската Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания.

Видът е силно уязвим от човешката дейност, сред най-големите заплахи за оцеляването му са безпокойството от страна на хората, нерегламентираното унищожаване на неговите местообитания, пресушаването и замърсяването на водоемите териториите, където е съсредоточена хранителната му база.

С цел опазването на вида е необходимо да не смущаваме птиците при походи сред природата, особено през размножителния период, да не изхвърляме отпадъци, замърсявайки околната среда, при провеждане на горскостопански мероприятия е необходимо да се ограничи добивът на дървесина в места където има гнезда на черни щъркели.

Така например, в някои ръководства за определяне и поддържане на благоприятния природозащитен статус на видовете, са описани препоръки да не се извършват безпокойство и горскостопански дейности в радиус по-малко от 300 м от такива гнезда. Само при предприемането на такива действия с цел опазването на черния щъркел, той ще може да оцелее и занапред.

Снимки: Интернет и архив на ДПП „Странджа“

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!