BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Царево искат модерна поликлиника, която да гарантира качествено здравеопазване за целия регион

Нов медицински център ще бъде изграден в Царево. Средства за реализирането на проекта са заложени още в този бюджет, съобщи кметът на общината инж. Георги Лапчев.

„Целта е да осигурим реална здравна помощ в Царево. Смятам, че проектът е с голямо значение, защото в периметър от 50 – 60 км. реално няма нито едно здравно заведение“, коментира кметът. Според него строителството на новата сграда ще може да започне още през тази година. Идеята е в новият център да се помещават кабинетите на всички общопрактикуващи лекари от община Царево, ще има също така и стоматологични кабинети и кабинети за специалисти.

„Меморандумът, който подписахме с „Пирогов“ ни дава възможности за тясно сътрудничество. За нас е важно да подсилим и спешната помощ, защото ние имаме най-голямата брегова ивица и през лятото например е много трудно да покриваме това разстояние само с две линейки“, коментира инж. Лапчев и допълни, че сегашният медицински център е изключително амортизиран и се поддържа трудно, защото не отговаря на съвременните медицински стандарти.

„Давам пример, за да поместим един прав рентген ни трябва минимум 3,5 метра височини, което в сегашната сграда е невъзможно да се реализира. Образната диагностика е важна. Виждате, че в тази ситуация трябва да има не само рентген, а и скенер. Искаме да осигурим по-добра техника на място, защото същинският югоизток няма здравно заведение, което да обслужва хората“, допълни кметът.

Той уточни, че се надява в новия медицински център да започнат работа и местни специалисти, за да не се разчита само на гостуващи лекари.

Кои са големите проекти, залегнали в Бюджет 2021 и кои ще са приоритетите на местната администрация, очаквайте подробен репортаж.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!