BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гордост за Бургас! Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ спечелиха медали от международни олимпиади

Възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ отново доказаха, че нивото на образование в морския град е на високо ниво, след като спечелиха престижни отличия от международни състезания по различни предмети.

Петокласникът Кристиан Минчев спечели сребърен медал от най-престижното математическо състезание в световен мащаб. Това е Международната олимпиада във Великобритания, която се проведе от 10 до 21 юли. Там българският национален отбор завоюва 19-то място от общо 112 държави – участнички. Негов преподавател по математика е Гергана Николова.

Единадесетокласникът Виктор Балтин е сребърен медалист от Международната олимпиада по математическа лингвистика, която се проведе от 29 юли до 2 август в Южна Корея. В състезанието се включиха 350 участници в 54 отбора от 36 държави. Виктор определя лингвистиката като наука, изучаваща всички измерения на информацията, с която хората комуникират. Тя е особено важна за развитието на изкуствения интелект. Преподавател на Виктор по математика е също Гергана Николова.

Стефан Николов от бургаската Природоматематическа гимназия е сребърен медалист от Международната олимпиада по география в Хонг Конг. Там българският национален отбор, част от който е Стефан, се състезава със състави от 50 страни. Ръководители на отбора ни са Мариана Султанова – експерт в ЦОПУО, и Стойчо Димитров – учител в НЕГ „Гьоте“ – Бургас.

Любомир Шойлев и Стефан Иванов спечелиха сребърни медали от най-силното състезание в света за годината – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Унгария. Тя се проведе от 2 до 10 август и събра над 250 състезатели от 47 държави.

Кметът Димитър Николов поздрави бургаските таланти. На срещата в неговия кабинет присъстваха преподавателите на учениците и Веселина Таралова от отдел „Образование и демографски въпроси“ на Община Бургас.

„Гордеем се с вашите успехи. Те са доказателство, че бургаската образователна школа е на много високо ниво. Вашите постижения и подготовката, която са ви дали учителите ви, дават самочувствие на всички останали деца и издигат престижа на нашите училища“, каза кметът Николов.

Спечелените медали са само част от много успехи на възпитаници на бургаската Природоматематическа гимназия. Училището е сред най-елитните в страната и негови възпитаници продължават образованието си в елитни университети по целия свят. След завършване на висшето си образование зад граница част от тях са изявили желание отново да се върнат в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ като преподаватели.

The post Гордост за Бургас! Ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ спечелиха медали от международни олимпиади appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!