Гювеч с калмари – бързо, вкусно, екзотично…
Съставки
калмари 400 гр ориз, 200 гр заквасена сметана, 200 гр., лук 2 бр чушки, 1 бр домат, 50 гр. твърдо сирене, куркума 1 ч.л. сол, черен пипер на вкус
Подготовка
Изсипете ориз в сито и изплакнете обилно под течаща вода. Едновременно кипнете вода в тенджера и я посолете малко. Изсипете измития ориз във вряща подсолена вода и оставете да заври. Гответе ориза за гювеча от калмари за около 25 минути.
Поставете ориза в гевгир и оставете да се охлади. След това добавете към горещия ориз куркума и разбъркайте добре. В отделна тенджера кипнете около литър вода, добавете 1 с.л. сол. Добавете калмари към вряща подсолена вода и оставете да заври.
Варете калмарите 1 минута след като кипенат. Обелете лука и нарежете на тънки пръстени. Хвърлете калмарите в гевгир и ги оставете да се охладят и отцедят. Нарежете калмарите на тънки пръстени. Загрейте фурната до 180С.
Загрейте 2-3 супени лъжици растително масло и сложете нарязания лук. Запържете лука, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво, около 2-3 минути. След това добавете пръстените от калмари и разбъркайте старателно. Пържете калмарите с лук на слаб огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време.
Към края добавете сол и черен пипер на вкус. Дръпнете тигана от огъня. Настържете сиренето на едро ренде. Измийте чушките, обелете ги и нарежете на малки парчета. Измийте домата и също го нарежете на филийки.
Намажете тавичката за печене с 1 ч.л. растително масло и сложете ориза. Отгоре поставете пържените калмари. Покрийте калмарите със заквасена сметана и поръсете с настърган кашкавал. Поставете тавичката в предварително загрятата фурна.
Готвенето на калмари отнема около 20 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади. Нарежете гювеча с калмари на порции и подредете в чинии.
Добър апетит!
Източник: kurer-sreda.ru
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!