BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гювеч с калмари – бързо, вкусно, екзотично…

Съставки

калмари 400 гр ориз, 200 гр заквасена сметана, 200 гр., лук 2 бр чушки, 1 бр домат, 50 гр. твърдо сирене, куркума 1 ч.л. сол, черен пипер на вкус

Подготовка

Изсипете ориз в сито и изплакнете обилно под течаща вода. Едновременно кипнете вода в тенджера и я посолете малко. Изсипете измития ориз във вряща подсолена вода и оставете да заври. Гответе ориза за гювеча от калмари за около 25 минути. 

Поставете ориза в гевгир и оставете да се охлади. След това добавете към горещия ориз куркума и разбъркайте добре. В отделна тенджера кипнете около литър вода, добавете 1 с.л. сол. Добавете калмари към вряща подсолена вода и оставете да заври.

 Варете калмарите 1 минута след като кипенат. Обелете лука и нарежете на тънки пръстени. Хвърлете калмарите в гевгир и ги оставете да се охладят и отцедят. Нарежете калмарите на тънки пръстени. Загрейте фурната до 180С. 

Загрейте 2-3 супени лъжици растително масло и сложете нарязания лук. Запържете лука, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво, около 2-3 минути. След това добавете пръстените от калмари и разбъркайте старателно. Пържете калмарите с лук на слаб огън за около 5 минути, като разбърквате от време на време. 

Към края добавете сол и черен пипер на вкус. Дръпнете тигана от огъня. Настържете сиренето на едро ренде. Измийте чушките, обелете ги и нарежете на малки парчета. Измийте домата и също го нарежете на филийки. 

Намажете тавичката за печене с 1 ч.л. растително масло и сложете ориза. Отгоре поставете пържените калмари. Покрийте калмарите със заквасена сметана и поръсете с настърган кашкавал. Поставете тавичката в предварително загрятата фурна. 

Готвенето на калмари отнема около 20 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади. Нарежете гювеча с калмари на порции и подредете в чинии. 

Добър апетит!

Източник: kurer-sreda.ru

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!