BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Даниела Божинова: Бургас ще дава предложения за бъдещето на ЕС

Сдружение „Инициатива БГ” включи Бургас в консултационен процес с европейските институции, съобщи председателят на сдружението Даниела Божинова.

Идеята е да се даде възможност на заинтересованите и активни граждани да коментират и правят предложения по ключови политики на ЕС. Това ще стане с инициативата „Парламент за бъдещето на Европа”, която ще се реализира в няколко столици:  Лисабон, Прага,Талин, Любляна, Загреб и два извънстолични града – Кьолн и Бургас. Основните теми са икономика, демокрация, здравеопазване и социални права, климат и околна среда, миграция, електронно управление.

Даниела Божинова

За Бургас е избрана зелената тема, а времето за разискването й ще бъде през м. юни т.г., когато за климатична среща в града се очаква да пристигнат 30 гости от другите партньорски градове, както и още толкова българи.

Замисълът на проекта, в който ще участва и  Бургас, е да бъде продължена т.нар. Конференция за бъдещето на Европа – мащабен общоевропейски процес на дискусии и даване на предложения от граждани, определени с жребийна извадка от всяка страна членка.  Конференцията приключи миналата година с 49 граждански предложения към институциите на ЕС.

„Европейската комисия и Европейският парламент бяха много амбициозни в предизвикването на Конференцията за бъдещето на Европа, но за съжаление гражданското включване не се получи много успешно и затова те понесоха доста критики”,  коментира Даниела Божинова от „Инициатива БГ”, „Не се постигна широка публичност, особено в нашата страна.

Даниела Божинова в Кьолн

Въпреки случайния подбор на участниците – общо 800 души и проведените тематични срещи онлайн и на живо в Страсбург, нещата се движеха както винаги само отгоре надолу. Показателно е и самото име „конференция” на въпросните консултации с гражданите.

Нашата  инициатива си поставя за цел да даде достъп на още хора до процеса, да разгледа вече дадените предложения, да ги подобри или допълни.”

Проектът ще продължи до европейските избори през 2024 г. Неговата следваща цел ще бъде направените предложения и критики от гражданите да стигнат и до кандидатите за европейски депутати, да се подпомогне комуникацията на кандидатите с избирателите и избирателната активност в изборите за ЕП.

Началото на „Парламент за бъдещето на Европа” вече е поставено с първото събиране на граждани от включените градове, състояло се в Кьолн, Германия на 14 януари по темата миграция и убежище.  Бургас беше представен в срещата от Даниела Божинова от „Инициатива БГ”, Магдалена Стойкова и Лазарина Тилева, IT специалистки и граждански активистки.

„Парламент за бъдещето на Европа” се съфинансира от Европейската комисия чрез нейната  изпълнителна агенция за образование и култура EECEA.

Роза Божинова

Материалът Даниела Божинова: Бургас ще дава предложения за бъдещето на ЕС е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!