BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Демократична България обвини прокуратурата, че замита проблема с Алепу

Решението на Административния съд в Бургас, с което бе обявено за незаконно разрешителното за строеж на хотела, по-известен като “подпорната стена”, на Алепу е замитане на реалния проблем. Това заяви общинският съветник от “Демократична България” в Бургас Димитър Найденов. 

“Разиграва се поредният епизод от театралната постановка, която има за цел да покрие и да замаже скандала с този подпорен хотел, както вече е известен в цяла България. Когато се отменят строителните разрешения, нищо не пречи те да бъдат преиздадени наново с отстранени пропуски и нарушения и проблемът да продължи”, заяви Димитър Найденов. Той посочи, че прокуратурата може реално да спре строежа по друг начин. Още през юни “Демократична България” подаде сигнал за закононарушение, извършено от екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас, която позволи инвеститорът да не проведе задължителната за строежа на “подпорния хотел” Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

“Въз основа на този незаконосъобразен документ на директора на РИОСВ-Бургас са издадени тези разрешителни и ако прокуратурата искаше наистина да спре строежа, можеше да поиска от съда отмяна на незаконосъобразното решение. При този втори сценарий, ако отпадне решението на директора на РИОСВ-Бургас автоматично отпадат и всички строителни разрешителни, издадени въз основа на него, а това променя нещата радикално и цялата процедура трябва да започне отначало”, поясни Димитър Найденов.

В последните месеци общинският съветник подаде в прокуратурата редица сигнали именно за прескачане на процедурата по ОВОС от страна на бургаската екоинспекция. В конкретния случай на Алепу липсата на необходимост от ОВОС е мотивирана, че дейностите по укрепване на свлачището на Алепу не попадат в приложенията на закона. Законът за Черноморското крайбрежие обаче посочва, че при крайбрежна дейност за борба с ерозията задължително се минава процедура по ОВОС.

“Защо институциите и държавното обвинение не избраха този подход към съда, а водят някаква фалшива битка за отмяна на строителните разрешителни. Това е като в кеча, където се търси театралност, шум и голяма показност, но никакви реални поражения”, е мнението на Найденов.

“Алепу е един много интересен паметник на българската мутра. Това, което се случва тук, днес, е същото, което се случва по нашето Черноморие, в продължение на всичките 12 години, откакто управлява Бойко Борисов”, заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България”. Той припомни несбъдналото се обещание на премиера Борисов да има наказани за Алепу, както и да има възмездие за заменките на Камчийски пясъци.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!