BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деница Николова: Бургас ще е център на развитие за следващите 7 години с гъвкави проекти

През новия програмен период Бургас ще бъде център на растеж в областта и ще разполага с бюджет за най-мащабните и важни проекти. Това коментира кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС Деница Николова. Тя е категорична, че амбицията за следващите 7 години е областта да достигне ръст от над 75% от средния БВП на ЕС.

„За достъп до европейско финансиране, Бургас трябва да изготви и приеме План за интегрирано развитие на общината (ПИРО). Търсим успешната формула за по-добрия живот на хората, за икономически тласък в региона. В следващите 7 години административните граници падат, целим цялостно развитие на общината като част от Югоизточен регион. Бургас ще изпълнява както самостоятелно общински проекти, така в партньорство с други общини и територии. Ролята на бизнеса ще е съществена“, сподели Деница Николова.

Три ще са вариантите за структуриране на проекти в ПИРО: общината да работи самостоятелно със заинтересовани страни; да обедини няколко сектора или да участва в интегрирани инвестиции с други общини от Югоизточния район. Проектите ще се защитават и пред Регионалния съвет за развитие, чийто председател е кметът на Бургас Димитър Николов.

„В ПИРО проектите ще се финансират чрез европейски средства и други източници. Продължаваме преговорите „Зелената сделка“ да обхване и областта. Ако това стане – ПИРО ще е нашият документ и инструмент за по-добри инвестиции. ЕК ще осигури много възможности чрез гъвкави инструменти, комбиниране на проектите на областно ниво. Ще се търсят качествени инвеститори, щадящи и околната среда. Друг важен елемент за община Бургас и част от ПИРО ще бъде Морският пространствен план. Той е на финална фаза на изготвяне“, коментира Николова.

Тя разгледа напредъка по новата библиотека. Проектът се реализира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, със средства на община Бургас. „Това е пример за новия подход при бъдещи проекти по ПИРО. Търсим многофункционалност на пространствата, не само реновиране. Библиотеката може да бъде обвързана с образователен процес чрез различни услуги. В нея водещи са и технологиите – Zspace стена за иновативно обучение по STEM дисциплини, интерактивният магичен под Funtronic“, допълни кандидатът за депутат от ГЕРБ.

Такъв пример е и обновената сграда на НХК. „Проектът се осъществи с бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ oт ОП „Peгиoни в pacтeж“ 2014- 2020, Фoнд зa гpaдcĸo paзвитиe зa peгиoнитe Coфия и Южнa Бългapия oт Фoнд зa ycтoйчиви гpaдoвe и coбcтвeн пpинoc нa Oбщинa Бypгac. Залите са мултифункционални с различна дейност. Имаме модерен, културен център, със споделени пространства, вътрешен двор за събития, ателиета“.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!