BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ден на отворените врати в сградата на Община Созопол

Днешната дата е определена за Ден на българската община през 1998г. с решение на делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините.
По този повод се проведе ден на отворените врати в сградата на Община Созопол.

Учениците от VII и XI клас на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ заедно с техните преподаватели бяха посрещнати от секретаря Янко Костадинов, който им разказа как работи институцията.

След това децата бяха поканени в кабинета на кмета Тихомир Янакиев, където той ги очакваше, за да им сподели за неговите основни задължения и да им покаже стаята, в която се взимат най-важните решения, касаещи жителите на цялата община.

Всеки желаещ имаше възможността да седне на кметския стол и да си направи снимка за спомен. Учениците посетиха още кабинетите на Секретаря, отдел Проекти, фронт офиса, финансовата и културната дирекции, където получиха отговори на своите въпроси относно работата на всеки служител.

На днешната дата през 1882 година в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините решават отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Материалът Ден на отворените врати в сградата на Община Созопол е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!