BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов се срещна с културни дейци от Бургас

„Предприел съм като лична инициатива да посетя по-големите градове извън столицата, за да чуя проблемите и въпросите на различните представители от културния сектор. Като народен представител работя за още по-добри условия на труд, по-високи възнаграждения в бранша. Затова трябва да чуем директно мнението хората, предложенията на културните дейци, а след това те да бъдат представени на ниво Министерство на културата и в парламентарната Комисия по култура“.

Това заяви народният представител от ГЕРБ Калин Вельов по време на срещата си с фолклорен ансамбъл „Странджа“ в Бургас. Той проведе поредица от срещи с ръководители и представители на културните институти в морския град. Областният град бе поредният в рамките на обиколката му в страната. По време на дискусиите с културните дейци Вельов бе придружен от общинския съветник от ГЕРБ Тони Минасян.

В открит диалог представители на общинския ансамбъл „Странджа“ и Калин Вельов обсъдиха възможностите за кандидатстване на фолклорни ансамбли по програми. Поставен бе въпросът и за варианти за дофинансиране от държавата по отношение на общинските ансамбли, достъп до участие в националния културен календар, различните категории труд в сектора, както и създаването на работна група на формациите на национално ниво.

Народният представител посети и новата сграда на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. Той се срещна с директора Яна Кършийска и разгледа модерното пространство, което ще приюти близо 600 000 книги и впечатлява с разгърнати площи за различни видове дейности.

„След множеството срещи и разговори с представители на 27 регионални библиотеки в страната миналата година стана ясно, че необходимо да бъде завишен бюджетът за този сектор.  С колегата от парламентарната ни група и експерт в библиотечното дело Емилия Микова инициирахме разговори с ресорни министерства. Доволен съм, че работата ми в тази посока има резултат – правителството прие допълнително увеличение с 5% на стандарта за финансиране на библиотеките с регионален характер през 2021 г.“, сподели депутатът от ГЕРБ. Калин Вельов разговаря и с представители на Бургаския духовия оркестър, които помагат като доброволци в момента в библиотеката. Той обсъди с тях въпроси, свързани с дейността на професионален концертен състав.

В програмата на депутата от ГЕРБ в Бургас бяха включени още срещи с Етнографския музей, ръководства и служители на читалищната мрежа в Бургас, с представители на Община Бургас, със състава на Държава опера-Бурас, Драматичен театър „Адриана Будевска“, както и с артисти от свободния сектор в града.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!