BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Димитър Бойчев: В Обзор искат инвестиции и инфраструктура, не клетви за любов

Тази неделя ще бъде историческа за град Обзор. За първи път там ще се проведе местен референдум.

Жителите на 7 населени места ще могат да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места – Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница?“.

Темата е такава, че всяко чуждо мнение би било излишно и дори нахално. Местните жители сами трябва да преценят дали промяната на дългогодишното статукво ще бъде в техен интерес.

Има, обаче, няколко неща, които трябва да се кажат на глас, а именно:

– Община Несебър трябва да осигури възможност за честен вот в деня на референдума.

– Сигналите за заличаване на адресната регистрация на близо 200 души, непосредствено преди референдума, са смущаващи. Особено след като вече има съдебно произнасяне за спиране на предварителното изпълнение на някои дерегистрации.

– Защо Община Несебър реши точно сега да проверява адресните регистрации на местните хора?

– Защо никой не се допита до кмета на Обзор?  Нали той най-добре познава местните жители?

Опит за подвеждане са твърденията, идващи от Община Несебър, за парите, които отиват от общинския център към Обзор. Голяма част от милионите, за които се говори, са от делегираните бюджети на държавата. Независимо как се казва общината правителството ще отпуска тези средства. Те не идват от бюджета на Община Несебър. Затова твърденията за „дупки в бюджета” на евентуалната самостоятелна община са неоснователни.

Както и преди съм казвал, като жител на Несебър, и аз имам своите резерви към разделяне на общината. Но никой няма право да смущава вота на местните хора, нито пък да се опитва да ги манипулира с неверни числа и внушения.

Не е тайна, че за жителите от Обзор разстоянието от града до общинския център е изпитание от години, особено през летния сезон.

А що се отнася до общинските инвестиции в Обзор и селата – темата е болна. Нямам среща с местни жители, в която да не се повдига липсата на реинвестиции от страна на Община Несебър.

През периода от 1 юни до 15 август, пренощувалите туристи в Обзор са десетки хиляди. Основната част от тях са български граждани. Гости на града имаше и до средата на септември м.г.

През последните години Обзор се разви като черноморски район с леглова база от висока категория. Местата за настаняване се обновиха и увеличиха. Този напредък реално реализира и голяма част от приходната част от бюджета на Община Несебър. Сега местните хора искат сами да насочват, по приоритети, тези средства. Защото докато легловата база растеше, инфраструктурата остаря, амортизира се, а на места дори липсва. Видно е, че в града не се реинвестира адекватно.

Проблемите на Обзор са сходни с тези на всички населени места в общината.  Както се казва в старата българска поговорка „От хубавото никой не бяга!”.

Пожелавам на жителите на Обзор, Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница да могат да упражнят спокойно своето право на глас и да вземат най-доброто за тях решение.

През седмицата кметът Николай Димитров излезе с интервю в столичен всекидневник със заглавие: „Община Несебър обича Обзор – ние сме едно семейство!”

Димитър Бойчев е народен представител от ГЕРБ. Той е член на постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!