BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дискусия в Бургас представи социални мерки и здравни програми в помощ на семействата с деца

Продължаване на социалните мерки за семействата по време на пандемията, стартиране на нови програми, надграждане на здравните грижи към децата в община Бургас. Това бяха част от акцентите на дискусия, посветена на социалната политика и програмите на община Бургас, свързани със здравните грижи към децата. Събитието се проведе в експоцентър „Флора“ по инициатива на Майки ГЕРБ и ЖЕНИ-ГЕРБ. То включваше два панела: „Социалното министерство в помощ на родителите по време на пандемията“ и „Здравето на нашите деца – програми и практики на община Бургас“. Модератор на събитието беше общинският съветник и член на дамската организация Евелина Михалева. Освен родители в залата присъстваха бургаският депутат Ася Пеева, председателят на ОбС-Бургас Севдалина Турманова, общински съветници

“Въпреки ситуацията с Ковид-19, ЖЕНИ и Майки ГЕРБ продължаваме да работим и да следваме основните си цели – информираност, дискусия и помощ за обществото. Тази дискусия е посветена на всички въпроси и предложения в сферата на социалните услуги и здравеопазването през призмата на българските семейства с деца“, подчерта Евелина Михалева.

„Работим подкрепата да е универсална, но и специфична за всеки един човек. Ситуацията в цялата страна с пандемията, е много различна, и мерките непрекъснато се „прекрояват“. Една част от тях бяха съвместно с МОН. Сред мерките бяха насочване на работодателите, при възможност за дистанционна работа, еднократна помощ за работещи майки и бащи – за семейства с деца до 17 г. възраст, 325 лв., която и в момента е отворена“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Около 6500 семейства вече са се възползвали, за Бургас те са около 300. Друга мярка е месечната помощ от 610 лв., ако детето е под карантина.

Интерес предизвика и новата мярка в помощ на родителите и на техните работодатели – детски кътове на работното място. Фирмите ще се обединяват и кандидатстват с проекти в размер от 50 до 150 хил.лв. Заплатата на детегледач от Бюрото по труда може да достигне до 1200 лв. Зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева обяви, че община Бургас има амбицията да кандидатства по тази програма. Като добър пример беше посочена и  „Родители в заетост”, удължена до 2023 г. „Чрез нея може да се осигури детегледач от Бюрото по труда. Средно около 2000 семейства от страната са се включили в нея. В област Бургас са около 200 семейства”, коментира зам.министър Русинова.

Зам.-кметът Ананиева разясни параметрите на мащабната кампания „Мързеливо“ на община Бургас, свързана с очните заболявания при 6-годишните деца. От нея ще могат да се възползват общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини. Община Бургас ще въведе още една профилактична програма – за гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст. „Здравето на най-малките бе сред акцентите в предизборната програма на кмета на Бургас Димитър Николов и ние изпълняваме последователни грижи, здравната култура е важна, а политиките на Община Бургасе е да се създадат от рано навици при децата“, допълни Ананиева.

Много родители имаха възможността да отправят своите въпроси към лекторите и да дадат предложения, свързани с промените за социалните надбавки, храненето в детските градини и училищата, възможностите за спорт сред подрастващите.

Срещата се проведе при спазване на всички мерки противоепидемични мерки и препоръки на Министерството на здравеопазването. Дамите от ГЕРБ продължават своята дейност и съвсем скоро ще бъде обявена следващата тема за обществена дискусия.

The post Дискусия в Бургас представи социални мерки и здравни програми в помощ на семействата с деца appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!