BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес Бургас е извън областите с най-много новозаразени. Учители и родители настояват за дистанционно обучение и затворени заведения в страната

Днес Бургас е извън областите с най-много новозаразени с К-19. Случаите са 53. Ваксинираните са общо 12 686, а втора доза е поставена на 2303-ма души

И в страната има спад на новите случаи. 12.27% от направените 13 697 теста са положителни за К-19 или това са 1681 потвърдени случая.

Най-много са новозаразените в София /столица/ – 499, Пловдив – 150, Плевен – 115, Благоевград – 85, Шумен – 64, Варна – 59, Хасково – 57, София /област/ – 55 и др.

Активните случаи в страната за денонощието са 32 005. Има лек ръст на излекуваните – 800. Все още обаче остава висок броят на поспитализираните. Те са 4502, от които в интензивни отделения са 378 души.

Починалите са 49. От началото на ваксинацията са поставени 204 439 ваксини, като 15 927 от тях са през последните 24 часа.

Учители и родители настояват за дистанционно обучение и затворени заведения в страната

Затварянето на училищата и връщането към дистанционно обучение ще доведе до значително намаление на новозаразените с коронавирус и опазването на хиляди човешки животи. Въведените подобни противоепидемични мерки през ноември доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкия живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата.

Това пишат от организациите „Учители за безопасно образование“, „Родители за безопасно образование“ и Science in the Crisis – Наука в кризата, в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев. В писмото си те цитират 83-и случай на починал учител – този път в Казанлък. Притеснително за тях е и забавянето на имунизационната кампания, включително и за желаещите това учители в страната. Цитират се и актуални данни за заболеваемостта. Всичко това, според тях, налага преминаването отново към дистанционно обучение.

Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната, смятат те. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията, убедени са от организациите, които твърдят, че представляват широк кръг от граждани в цялата страна.

Също така се настоява ресторанти, заведения, нощни барове и клубове, както и школите за танци да останат затворени до овладяване на епидемичната обстановка и постигане на достатъчно високо ваксинално покритие на населението. Музеи, галерии и театри да продължат да работят при капацитет от 30% както до сега.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Материалът Днес Бургас е извън областите с най-много новозаразени. Учители и родители настояват за дистанционно обучение и затворени заведения в страната е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!