BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Международен ден срещу полицейската бруталност

За удобство е избрана датата 15 март, но от 2000 г. тя често се свързва с инцидента с побоя на две деца от швейцарската полиция.

Международният ден срещу полицейската бруталност се отбелязва ежегодно на 15 март. Инициатори бяха две организации – Монреалската „Колектив срещу полицейската жестокост“ и швейцарската група „Черно знаме“. Първоначално датата 15 март е избрана за удобство, но от 2000 г. тя често се свързва с инцидента с побой на две деца от швейцарската полиция.

Полицейската бруталност е неразумна злоупотреба със сила, обикновено физическа, но понякога и под формата на вербални атаки и психологическо сплашване от страна на полицейски служител. Полицейската бруталност е широко разпространена в много страни, дори когато е наказуема от закона. Това е форма на неправомерно поведение на полицията, която включва също незаконен арест, сплашване, политически репресии, злоупотреба с наблюдение, сексуално насилие и корупция.

Сред страните, които се отличават с полицейска жестокост, може да се открои Бразилия, чиито полицейски служители в началото на 2000-те оглавяват класацията на най-бруталните, според международни правозащитни организации. Трудно е обаче да се сравнят адекватно полицейската жестокост в страните от първия свят и в страните от третия и дори втория свят.

Може би в страните от Африка, някои азиатски държави и Латинска Америка, след по-внимателно проучване на ситуацията, ще бъдем ужасени както от местните обичаи като цяло, така и от жестокостта на ръководството на тези държави. Бразилия отдавна е откровена държава от третия свят, въпреки цялото си богатство.

Дори през последните десетилетия, ставайки част от страните от втория свят, тази държава не можеше и не може да се отърве от масовата бедност и масовата въоръжена престъпност в местните гета и бедните квартали – фавели. Повече от 11 милиона души са живели в тези криминализирани общности през 2010 г., общо 6 329.

Трудно е да се очаква хуманност на морала от местните полицаи при такива условия. Трябва да се има предвид, че в много страни от третия свят специалната полицейска жестокост не се декларира, просто защото полицията като такава всъщност не работи в условия на процъфтяваща престъпност, като например в Мексико и Колумбия.

И щом ситуацията се промени, реалната работа започне да възстановява реда, да се бори с престъпността, тези държави веднага ще водят рейтингите на страните с най-бруталната полиция. Това ще бъде обективен и неизбежен процес.

Източник: rus.team

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!