BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Добро утро във вторник 13.09.2020!

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,21ч. и ще залезе в 18,30ч. Температурата ще бъде между 16 и 25 градуса. Ще бъде облачно, с кратък валеж. Вятърът ще е полусилен със скорост 9,9м/сек. от юг.

Късметче за деня

Мъдрост – това е способността да вършиш добре претеглени глупости.

Събитията на този ден

На тази дата възниква митът за „Петък 13“

На 13 октомври 1307 г., петък, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Сто и четиридесет от тях били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно.

Рицарското братство било основано от девет френски благородници, с едничката цел да защитава християнските поклонници на Божи гроб от мюсюлманските нападения. През 1128 г. църковният събор в Троа одобрил съществуването му, а Свети Бернар съставил устава, по който давали обет за бедност, целомъдрие и подчинение.

Още по време на битките с мюсюлманите тамплиерите успявали да съчетаят военното дело с финансови операции, които увеличили богатствата им. Орденът се превърнал в кредитор на много европейски монарси. От монашеско братство той станал първата международна финансова институция с неподозирана власт. Уплашен от този факт и подразнен, че тамплиерите отказвали да плащат данъци на френската корона, крал Филип IV Хубави решил да вземе мерки. И естествено да сложи ръка на богатствата им.

Е, погромът на онзи 13 октомври все още стряска сънищата на много хора.

И още събития на този ден:

През 1792 г. – Във Вашингтон (окръг Колумбия) е направена първата копка на строежа на Белия дом.

Рожден ден празнуват

На този ден са родени 1921 г. – Ив Монтан, френски актьор и певец († 1991 г.), 1925 г. – Маргарет Тачър, министър-председател на Обединеното кралство († 2013 г.), 1927 г. – Тургут Йозал, президент на Турция († 1993 г.)

Днес да почерпят Спенс, български рап изпълнител, Ашанти, американска певица.

Празници

Днес е Световен ден без сутиен. Въпреки усмивката, която тази информация предизвиква на лицата на силния пол, поводът е съвсем сериозен.

В подкрепа на информираността за рака на гърдата, 13 октомври се счита като денят без сутиени, като се очаква ползата от това да е огромна. И ти дава иновативен начин да покажеш, че си загрижена и информирана за рисковете от това заболяване.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

 

Хороскоп

Тотем на деня е Лястовичката, символ на всеобщата любов, на благата вест.

Днес  се  отварят небесните порти и Висшите сили говорят с нас чрез знаци. В този слънчев ден се намираме под контрола на Небето. Цялото внимание на всички Небесни сили е насочено към нас, нашите мисли и действия. Нужно е да се съблюдават правилата за правилно общуване между хората. Да се избягват лоши постъпки, да се пожелава злото на някого, да се лъже, да се краде.

Молете се за близките си, за себе си, молитвите ви ще бъдат чути.

Ивелина Пенчева – астролог, автор на книгите „Астрология на съдбата“ и „Тайнството живот“

Дневен хороскоп – вторник – 13.10.2020

Овен – Не се притеснявайте. Денят ще премине добре, ако запазите спокойствие. Това е особено важно сутрин, когато събитията могат да се развият по неочаквани начини. Трябва да импровизирате, бързо да се адаптирате към обстоятелствата, да вземате решения в движение.

Телец – Успявате да се справите добре със сложните задачи. Втората половина на деня преминава по-интензивно. За предпочитане е да отложите обсъждането с близките или партньора на важни въпроси, особено ако възникват различия поради тях.

Близнаци – Сега не е време да се отпускате. Чака ви много работа, но това ще спомогне да укрепите своите позиции. Очаквайте прояснение на допълнителни ситуации. Вечерта може да се съберете с приятели – важно е да си починете от работата.

Рак – Днес бъдете внимателни и бдителни – можете да станете атрактивна плячка за хора, които обичат да се възползват за чужда сметка. Дори няма да осъзнаете, че сте използвани, докато не стане твърде късно.

Лъв – Въпреки всички трудности, можете да успеете. Трябва да сте толкова тактични и деликатни, колкото е възможно. Напълно са вероятни непредвидени разходи. Бързо направените покупки не са успешни. Най-вероятно ще похарчите пари за нещо, от което не се нуждаете.

Дева – Много по-уязвими сте, отколкото си мислите. Чуждото влияние може да ви се отрази по-силно. Бъдете много внимателни, не предприемайте никакви важни стъпки, не влизайте в конфликти и освен това не ставайте техен инициатор.

Везни –  Сега е време да обърнете внимание на собственото си здраве и да не се занимавате с проблемите на други хора. Има възможност някои от вас да получат нови предложения, но по-добре не бързайте да отговаряте, тъй като ситуацията е нестабилна и всичко може да се промени отново.

Скорпион – Бъдете изключително внимателни с проявата на вашите емоции. Прекомерната им демонстрация е в състояние да създаде проблеми както на вас, така и на околните. Не допускайте твърде близо до себе си малко познати хора.

Стрелец – Днес може да ви се изсипят сякаш от рога на изобилието множество задачи, с които трябва да се справите в най-кратки срокове. Не се бунтувайте. Някои въпроси все пак трябва да се отложат за по-късно, за да ги решите на свежа глава.

Козирог – Днес могат да възникнат трудности. Старайте се да запазите спокойствие. Докато не бързате и вземате добре обмислени решения, звездите ще подкрепят вашите начинания. Не е желателно да предприемате кардинални мерки.

Водолей – Ще имате много неща за вършене и всички ще изглеждат еднакво важни. Няма да е толкова лесно да решите какво да предприемете на първо място. Втората половина на деня ще ви зарадва с успешни съвпадения и добри новини.

Риби – На многолюдни места се опитайте да не привличате твърде много внимание към себе си. Това не е най-добрият ден за споделяне на идеи, създаване на приятелства или търсене на съмишленици.

Източник: https://tribune.bg/bg

Какво да прочетем днес

Роуз
Прочетете тази книга

 Роуз Вълшебната ми Кръстница

Автор: Екатерина Капрова

Роуз Вълшебната ми Кръстница обикаляше тихо ниско над града. Беше три часа сутринта и по улиците беше тихо. Скоро щяха да тръгнат чистачите и да заличат следите от порочната нощ. Роуз нарочно излизаше по това време , когато другите вещици вече бяха достатъчно пияни и ги мързеше да правят бели след нея. Тя яхваше старата метла и тръгваше да ориса всички бебета, родени през последното денонощие. И да поправи това, което някоя станала накриво нейна колежка беше сътворила по-рано. Роуз беше добра вещица и даваше на малките същества само най-хубави неща – красота, любов, кариера, здраве, многодетие, щастие, любими, пари, успехи, уважение, дълъг живот. Често не всичко наведнъж, но така беше по закон. Тук-там посипваше по малко трудности, колкото да могат хората да оценят хубавите неща. Където можеше, неутрализираше болестите и нещастието, но и това не винаги беше възможно. Някои от колежките й бяха по-млади и доста силни.

Тази нощ нямаше много работа…

Издателство „ Либра скорп”

Виц на деня

Скучаещ пасажер пита стюардесата:
– Какво означава „ТУ-154-4-2П“?
– Ами, „ТУ“ – от „Туполев“, „154“ – местата в салона, „4“ – броя на екипажа.
– А „2П“?
– Ааа, това сме ние двете с колежката…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Материалът Добро утро във вторник 13.09.2020! е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!