BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

До няколко месеца България ще произвежда ваксини

До няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини. Това каза премиерът Бойко Борисов във видео във Facebook.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. За наша радост, вие сте мислили далновидно и когато другите започват да правят, ние да сме на етап монтиране на машини. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България“, каза Борисов

„Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, заяви премиерът.

Борисов  посети нов завод за ваксини в Разград. С него бяха шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с „военна база“.

Кирилов коментира, че недостиг на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Борисов го допълни, че се вижда какви скандали стават с ваксини и неизпълнението на договорите. По думите му „Астра Зенека“ са изпълнили едва 30% от договорите в Европа и поздрави шефа на ЕК Урсула Фон дер Лайен за усилията, които полага по темата.

Който има ваксини и лекарства, той ще оцелее, каза Борисов. „Виждате какви скандали става с липсата на ваксини. „АстраЗенека“ са си изпълнили само 30 % от договорите. Твърдостта на Урсула фон дер Лайен в момента е похвална, ние я окуражаваме, за да си изпълняват договорите. Друго си е да произвеждаме тук ваксини, така че да направим всичко необходимо“, допълни още Бойко Борисов.

Източник: Днес.бг

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!