BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

До 200 мигранти на ден се опитват да минат през българската граница

Има засилен мигрантски натиск, като ежедневно между 100 и 200 мигранти биват недопускани от граничните полицаи на територията на страната. Те са предимно от Афганистан и по-малко от Сирия, Ирак и др.

Това е заявил комисар Иван Стоянов от гранична полиция Елхово по време на работна среща в Бургас по инициатива на областният управител Мария Нейкова. На срещата са присъствали ръководителите на граничната полиция в Бургас, Елхово, Малко Търново, както и кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Прогнозата е за увеличаване на този натиск и именно заради това трябва да предприемем изпреварващи мерки за недопускане задълбочаването на този проблем“, е казала Мария Нейкова.

Проблем е констатиран и с оградата по границата. Общо 235,613 км е цялото възпрепятстващо съоръжение, като 127 км е в управление на областния управител на област Бургас, от които 104 км са към гранична полиция Малко Търново.

„Възпрепятстващото гранично съоръжение в частта, която е в управление на областния управител на Бургас, все още пробиви и липсващи части, но е налице друг голям проблем, а именно растителността, която деформира оградата и е само въпрос на време да бъде сериозно компрометирана“, е заявила проф. Нейкова.

Общо 88 км трябва да се почистят от храсти и дървета, предимно акация, които са превзели оградата както от южната, така и от северната част на съоръжението, поради неосигуряването на необходимите средства в началото на тази календарна година. „След почистването и с цел предотвратяване на последващо израстване на растителността трябва да се третира с химичен препарат, което трайно ще реши този проблем“, е предложил комисар Васил Попов от гранична полиция Малко Търново.

На срещата е станало ясно още, че пътната инфраструктура и подходите към съоръжението са в лошо състояние, което води задължително до бързата амортизация на автомобилите, пригодени за охраняване на границата.

С резултатите от проведената среща ще бъде изготвено мотивирано предложение за осигуряване на средства в размер на 1 млн. и 200 хил. лв., които ще обезпечат възстановяването, почистването и поддръжката на възпрепятстващото съоръжение, както и осигуряване на оборудване и технически средства за нормални условия на работа на екипите на гранична полиция, които работят на терен.

Следващата седмица предстои среща между областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково с оглед предприемане на по-сериозни мерки за противодействие на мигрантския натиск.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!