BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Парламентът одобри кандидатурата му на извънредно заседание. Персоналните промени в Министерски съвет бяха одобрени със 217 гласа „за“. Нямаше народни представители, които гласуваха „против“, „въздържали се“ бяха 33.

Заков се закле пред парламента.

По-рано пред депутатите премиерът Кирил Петков представи мотивите за искането за смяната на Стефан Янев.

„Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена политика през Фейсбук. Никой министър няма право да се чувства, че е залог за стабилността на това правителство. Такива самодейни изказвания няма как да се търпят от този състав на МС. Искам ясно да кажа, че правителството не може да бъде залог или вкарано в условност на който и да било. Имаме четири парламентарно представени партии и ясна политика. Последното- българското правителство очаква, когато има 3500 военни загинали от едната страна и повече от другата, когато има обстрел към нашето малцинство, това се нарича война и ние ясно трябва да можем да осъдим това нещо с правилните термини. Българският интерес е не да се снишим, да сведем глава. Не, това правителство ще работи на база на принципи и когато вижда, че нещо не е правилно ще казваме ясно това.

Премиерът представи биографията на Драгомир Заков в пленарната зала.

„Той има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност“, каза Петков. От 2019 г. Заков е посланик на България в НАТО и има широка експертиза в сферата на международната сигурност.

„Посланик Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. През последните години работи активно за налагане на системен подход за взимане на решения в системата на отбраната, както и за повишаване на противодействието на дезинформацията“, подчерта Петков.

Заков завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. След това участва в мисията ни в ООН. Преди да стане представител в НАТО, през 2014 г. започва работа във Външно министерство.

Източник и снимка: БНТ

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!