BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Васил Костадинов, управител на „ЛИНА”: В Бургас създаваме уникална за Югоизточна Европа лаборатория

Д-р Васил Костадинов е специалист по клинична лаборатория, член на Управителния съвет на мениджърите в здравеопазването в България. Пациентите го познават като управител на медико-диагностична лаборатория „ЛИНА”, която е сред водещите в страната, а скоро ще е и единствена по рода си в Югоизточна Европа.

-Д-р Костадинов, каква е ситуацията с COVID-19 в момента?

-Пандемията не е приключила, но медицината натрупа достатъчно опит в диагностика и терапия и вирусът в различните му варианти отстъпва. Вероятно ще има ендемични огнища и епидемичен характер в есенно- зимния сезон, както е с грипния вирус. Хората свикнаха с мерките, те станаха част от живота ни и мисля, че ще съжителстваме мирно с COVID-19.

– В каква степен новият коронавирус промени лабораторната медицина в последните 2 години?

-Факт е, че тя направи рязък скок в развитието на генетичната диагностика, която стана достъпен метод. Ние сме петата лаборатория в България, която със заповед на министъра на здравеопазването бе одобрена за диагностика на COVID-19. Сега вече сме една от най-добре оборудваните генетични лаборатории, с уникални апарати и опитни специалисти.

Какво е посланието Ви към пациентите сега, когато коронавирусът затихва?

-Време е да се обърне внимание на профилактиката на основните социално значими заболявания. Високата заболеваемост в нашата страна и тежестта на заболяванията, свързани с условията на живот и демографските особености, води до трайна инвалидизация, ранна смъртност и препълнени болници. Алтернативата е ранно диагностициране и терапия, за да може процесът да се контролира, докато все още е възможно.

Ние сме първата лаборатория, която, извън профилактиката по линия на НЗОК, направи достъпна възможността за ранно откриване на здравните проблеми на пациентите ни. Ежемесечните ни профилактични кампании са съобразени с честотата, тежестта, сезонността на основните заболявания. Ние дадохме първия тон на песента и тя се пое от почти всички колеги от бранша. Мисля, че това е правилната посока.

-Скоро „ЛИНА” ще открие напълно нова като концепция лаборатория. Бихте ли разкрили повече за нея и какво да очакват пациентите?

-Дълго време медицинската лаборатория беше свързана основно с COVID-19 и печатане на сертификати. Този образ трябва да се промени и да се смени с друг. Ние изграждаме нова уникална за България изцяло автоматизирана и роботизирана медицинска лаборатория. Тя е на площ около 2 000 квадратни метра и ще обединява цялостната ни лабораторна дейност. Ще бъде управлявана от специализиран софтуер, контролиращ  дейността, решаващ проблемите и даващ цялостна информация на медицинските специалисти. Апаратите и свързаните с тях помощни средства са единствени в България и доболничната диагностика в Югоизточна Европа.

-Как се решихте на тази стъпка?

Всъщност създаването на тази високотехнологична лаборатория е смисълът, оправдаващ един живот. Мога да кажа, че е осъществена мечта. Радвам се, че мястото и е тук в Бургас и се надявам и в други градове в България да последват примера ни!

The post Д-р Васил Костадинов, управител на „ЛИНА”: В Бургас създаваме уникална за Югоизточна Европа лаборатория appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!