BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Милен Николов: Филмът на Георги Дракалиев е прекрасен!

Вчера, в Дома на писателя, при голям интерес бе излъчен документалния филм „Концлагерът Трикери“, с автор бургаският историк Георги Дракалиев. Филмът съживява спомена за една непозната за съвременното общество трагедия, останала забравена, поради настъпилите политически промени след войните за национално обединение.

А именно историята за първия концлагер в Европа, създаден от гърците на безплодния остров Трикери, в залива на гр. Волос, през юни 1913 г.

Прожекцията бе организирана от Регионален исторически музей – Бургас, а поводът бе годишнината от завръщането на оцелелите затворници, които точно на 12 октомври 1913 г. слизат на българския Черноморски бряг. 

Директорът на музея д-р Милен Николов, който представи лентата пред присъстващите, заяви, че филмът е прекрасен и че описаните събития трябва задължително да станат достояние на колкото може по-голяма публика.

През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България, Междусъюзническа война. В тази война България воюва срещу бившите си съюзници Гърция и Сърбия, които заграбват Македония, докато армията ни е заета в боевете в  Източна Тракия. България губи войната, тъй като същевременно е нападната и от Румъния и Турция.

В резултат на това от страната ни са откъснати много земи, включително Македония, където започва терор над всичко българско, с цел то да бъде погърчено или посърбено. Сред тази национална катастрофа и многото лични и масови трагедии, историята за загиналите на остров Трикери остава напълно забравена за поколенията.

Още в първите дни на войната, българските учители, свещеници, книжовни дейци, селски и градски първенци от окупираната от Гърция част от Македония, както и пленените войници от българския гарнизон в Солун и др. са арестувани и заточени там – около 7 000 души, а може би и много повече.

Те са оставени без питейна вода и храна, под открито небе. В резултат на глада и болестите, там умират хиляди невинни българи, а оцелелите се прибират във вид на ходещи скелети.

Авторът на филма Георги Дракалиев е потомък на един от загиналите на Трикери български свещеници от Солунския край. Кадрите са заснети на самия остров, като са интервюирани и местни жители.

Със същата цел е посетена и крепостта Паламида, в старата столица на Гърция Навплио, където лежат затворени българските офицери в онези трагични дни.

Историята е разказана единствено, чрез спомените на свидетели и участници в събитията, отразени в книгите „Вартоломеевската нощ в Солун и героичната защита на българската дружина“, 1913 г., „Българският гарнизон в Солун през 1913 г. (спомени)“ от неговия командир ген. Велизар Лазаров и „Гробовете на Трикери“, 1914 г. от чешкия журналист Владимир Сис.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!