BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Египет с протестна нота заради въведената от България задължителна карантина

Египетското правителство е изпратило протестна нота във връзка с въведената задължителна 10-дневна карантина от България за връщащите се от страната туристи, съобщава специализираното издание TravelNews. Тя е изпратена до Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма.

В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата.

Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, за които България към настоящия момент не може да регистрира за съжаление. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

Данните от сайта на СЗО и справка на съотношението по някои показатели показват, че в Египет средно на ден има по 600 заразени с COVID-19 през последната седмица при население от 98 млн. Общият брой установени случаи от началото на пандемията е 196 000, починалите са 11 680, общата смъртност е 0,2%. Докато в България при население от 7 млн., средно на ден случаите са 4000 през последната седмица. Общият брой на установените случаи е 312 000, починалите 12 307 с обща смъртност от 4%, показват данните.

От Египет липсват данни за регистрирани заболели от COVID- 19 след завръщането си у нас, но в същото време за тази дестинация са наложени необосновано тежки ограничения за пътуване. Южноафриканският щам бе регистриран в Европа в страни като Гърция, Дания, Белгия и Германия. Към момента за пристигащите от тези страни, България не е наложила същата превантивна мярка за задължителна карантина. Партньорите ни в Африка питат защо се допуска прилагането на дискриминационна политика и се нарушава свободата на придвижване спрямо африканските, а не към европейските страни, в които очевидно има висока заболеваемост?, коментира туроператорът Павлина Русева.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!