BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето как Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригинален проект

„Силата на водата“ е нов проект на Община Бургас по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Има сериозен шанс неговото изпълнение да започне през следваща 2020 г. С този проект се кандидатства за европейски средства, с които:

* Да бъде създаден етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни занимания, които да им оставят хубав спомен за цял живот;

* Да се изгради още един малък пристан на Света Анастасия, за да стане акостирането там по-безопасно и да се защити скалистата основа на острова от влиянието на вълните;

* Да се развие предлагането на минералната вода в „Акве калиде“ като още по-интересна атракция за гостите на града;

* Да се ремонтира фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Концепцията е интересна с това, че обединява различните идеи в общ проект, посветен на водата – голямото богатство на град Бургас, разположен между морето и три езера, благословен също така със собствени минерални извори. Всички обекти, включени в проекта, имат туристическа стойност. Дори външното възстановяване на църковната фасада е обвързано с названието „Силата на водата“. Храмът е сакралното място, където според българската християнска традиция децата получават своето кръщение. А то се извършва с вода. Но църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е и една от най-разпознаваемите ни сгради и част от каталога „Сто национални туристически обекта“.

Идеята за този проект се роди миналата година, когато Община Бургас имаше възможността да общува с водещи морски специалисти от цял свят. Градът ни вече е много по-разпознаваем в техните среди, след като беше домакин на Европейския морски ден. През настоящата 2019 година този най-голям форум на хората от морския бизнес се провежда в Лисабон, приел щафетата от Бургас.

Очаква се с изпълнението на проекта всички обекти, включени в него, да станат още по-посещавани. А това означава подобряване на транспортното обслужване на туристите, включително по вода. Затова Община Бургас добави в „Силата на водата“ закупуването на още едно корабче с капацитет, съизмерим с този на катамарана „Анастасия“. Допълнителният плавателен съд може да се включи не само в и без това натоварения график за обслужване на острова, но в перспектива да вози туристи и до рибарското селище с бъдещия му нов етнографски комплекс.

Междувременно Община Бургас очаква зелена светлина за старт на още един свой проект – за изграждане на покрита лодкостоянка в Ченгене скеле.

Материалът Ето как Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригинален проект е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!