BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето с кои нови пътища и локални връзки ще бъде подобрено транспортното обслужване на Бургас

„През следващите години с изграждането на нови пътища и локални връзки ще бъде подобрено транспортното обслужване на Бургас“, съобщи Димитър Николов. 

На 2 октомври Министерски съвет отпусна необходимите средства за отчуждаване на терени по трасето на Северния обход на града. С изграждането му от центъра на Бургас ще бъде изведена още по-голяма част от транзитния автомобилен трафик. 

Община Бургас напредва с изготвянето на прединвестиционни проучвания за осигуряване на транспортна свързаност чрез четирилентови пътища между общинските центрове в областта по направленията Бургас – Малко Търново, Бургас – Средец и Бургас – Айтос. Това ще даде възможност да бъдат подготвени регионални проекти, насочени към осигуряване на по-добри условия за икономическо развитие на региона чрез подобряване на инфраструктурата.

В програмата на Димитър Николов е включен проект за изграждане на нова пътна връзка на „Меден рудник“. Начална и финална точка ще бъдат две кръгови кръстовища, ситуирани в продължението на ул. „Александър Георгиев Коджакафалията“ (след „Битака“) и при връзката с републикански път I-9, малко преди бензиностанция „Лукойл“. По трасето няма защитени територии.

„Планирам приоритетно изграждане на довеждаща инфраструктура до терени в производствени и многофункционални зони, където има заявени инвестиционни намерения за нови предприятия, както и обновяване на уличната мрежа, която обслужва съществуващи бизнес зони на града“, заяви Димитър Николов.


Достъпността на индустриалните зони и възможността за лесен трафик на хора, суровина и готова продукция е важно изискване на инвеститорите. В град, заобиколен от морето и три езера, не е лесно да се осигурят необходимите пространства за развитие на бизнеса. През последните няколко години Община Бургас се справя с това предизвикателство, като рекултивира подходящи терени, сменяйки тяхното предназначение. Така Индустриален и логистичен парк беше създаден върху заблатена територия в близост до езерото Вая. В момента пък се рекултивира бившето депо за строителни отпадъци на входа на к-с „Меден рудник“, където ще бъде ситуирана новата индустриална зона Юг-Запад. 

 

В програмата на Димитър Николов за следващите 4 години са заложени редица дейности за подобряване на довеждащата инфраструктура, с които да бъде повишен инвестиционният рейтинг на Бургас: 

 

* След цялостната реконструкция с удвояване на по-голямата част от ул. „Крайезерна“, предстои изпълнението на втори етап, който обхваща участъка от надлез Товарна гара до СОМАТ. С осигуряването на четирилентов път ще бъде оптимизирано транспортното обслужване и връзките между Свободна безмитна зона, Индустриален и логистичен парк и републиканската пътна мрежа. Предстои и изграждане на локално пътно платно, което да облекчи значително транзитния трафик и да осигури директен достъп до производствените терени и площадки в промишлена зона Север.   

 

* С изграждане на локал по ул. „Захарий Стоянов”, който да обслужва новата промишлена зона Юг-Запад, ще бъде осигурено адекватно транспортно обслужва на съществуващите и бъдещите производствени бази при входа на к-с „Меден рудник“. 

 

* С изграждане на локал на бул. “Тодор Александров” ще бъде облекчен трафикът. Той ще осигури директен достъп от републиканската пътна мрежа до предприятията в Промишлена зона „Победа”. 

 

* Предвижда се строителство на обслужващи улици и техническа инфраструктура в местността „Мадика”, разширението на промишлена зона „Север” след сградата на КАТ – Пътна полиция. Това са територии, в които вече работят изградени предприятия върху частни терени. С цел по-доброто им обслужване ще бъде изградена качествена инфраструктура. Необходимите проекти са изготвени и строителните дейности могат да стартират догодина. Предстои разширение на ул. „Янко Комитов” с осигуряване на четирилентова връзка в участъка от бул. „Проф. Я. Якимов” към промишлена зона Север, с крайулично паркиране и габарит, отговарящ на функциите на зоната. 

Изграждането на нова пътна връзка с кръстовище до надлез „Владимир Павлов” ще осигури бързо и удобно придвижване между индустриална зона Юг, индустриална зона Север, Пристанище Бургас, както и връзка с международния път към Турция, Гърция и АМ „Тракия”.   

 

* С наличието на вече одобрен от местния парламент подробен устройствен план на зоната в Равнец, при заявен инвестиционен интерес може да стартира поетапното изграждане на довеждаща инфраструктура до бившето военно летище.

Материалът Ето с кои нови пътища и локални връзки ще бъде подобрено транспортното обслужване на Бургас е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!