BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Е (на глупостта) = mc2

Е (на глупостта) = mc2Ефектът на Лао Дзъ-Сократ-Гьоте-Айнщайн-Дънинг-Крюгер е много вреден

Статия на д-р Георги Чалдъков

Преди години изнесох лекция в Рим – заглавието беше „Диоген в Европа: Homo reciprocans quaero”. Говорих и за трибология на междуличностните „приплъзвания”. От гръцки tribo (приплъзвам), трибологията е наука за триенето на повърхностите на материали – целта е постигане на по-висока ефективност и по-малко ерозия на взаимодейства­щите повърхности, защото всяка година от това се губят милиарди долари.  Oт ерозията на човешката глупост и злоба – още повече.

През 1999 г. Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер от Катедра по психология, Cornell University, Ithaca, New York публикуваха статия, озаглавена „Необразовани и незнаещи за това: как неспособността за оценка на собствената некомпетеност води до самонадценява­не” (Kruger J, Dunning D. Unskilled and unaware of it: How difficulties in recognizing one’s own incompetence lead to inflated self-assessments. Journal of Personality and Social Psychology 1999; 77: 1121-1134). В статията авторите описват мисловно (когни­тивно) изкривяване, сега известно като ефект на Дънинг-Крюгер:  необразованите и неквалифицираните са склонни да надценяват своите способности, идеи и намерения – и искрено вярват в тях, а не на знаещите и можещите. Това е илюзорно превъзходство на некомпетентните хора, в което могат да повярват много граждани в някои страни.

„Глупако, казано е всичко, при това отдавна!” (Борис Христов,  от „Каменна книга”)

Векове преди Дънинг и Крюгер, „Стария младенец“ Лао Дзъ казал: „Знаещият не е всезнаещ, всезнаещият не е знаещ.”  Сократ допълнил: „Да не знаеш, а да мислиш, че знаеш, е най голямото незнание.” Модифицира­но, това звучи така: „Да не можеш, а да мислиш, че можеш, е най голямото неможене.”  И Алберт  Айнщайн „участвал“ в разговора: „Само две неща са безкрайни − Вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен.“.

Ефектът на Лао Дзъ-Сократ-Айнщайн-Дънинг-Крюгер има бедствени последици за обществото, науката и политиката на всяка страна – тези, които сричат, лъжат и крадат, управляват онези, които създават знания, поезия, театър, музика. Това е най-тревожният проблем на българския преход от диктатура към демокрация.

„Тогава“ Йохан Волфганг Гьоте написал: „Няма нищо по-опасно от действеното невежество.” .Следователно, да се забрани на  министър-председателя и на псведооткриватели да говорят за 2019-nCoV – COVID-19. Сега, компетентните вирусолози, инфекционисти, пулмолози и фармаколози са капитани на кораба.

Освен това

По данни на НСИ през 2018 г. умират 108 526 българи, а се раждат само 62 187 деца  Ужас: 108 526 : 365 = 297 българи умират дневно. Подбни са данните и за други години.
Тогава, защо няма Кризисен щаб за противодействия на демографската криза?

Все пак

„Гледат ме тези очички днес и детенцето ми казва: „Васил Левски е бил герой. Той се е борил за нашата свобода. Свобода е никой лош да не ни бие“. Докато има такива деца и такива възпитатели, ще я има България!“

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!