BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за валежи от сняг за 6 области в страната

Жълт код за валежи от сняг е в сила за 6 области в страната за 14 декември. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите

Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора и Сливен. До обяд в планинскитe части от тези области снеговалежите ще продължат. По-интензивни ще са в областите Смолян и Кърджали. Ще продължи да натрупва снежна покривка в областите Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в Сливенска област тя ще достигне 10-15 cm.

Жълт код за силен вятър над морето е обявен за крайбрежните територии в обхвата на Варненска област, както и за областите Добрич и Бургас, за които предупреждението е и за силно вълнение. Над морето ще духа вятър от север с пориви 15-17 m/s (7 Бофорт). Вълнението северно от нос Калиакра, около нос Емине и южно от Бургас ще е 4 бала.

Минималните температури във вторник ще бъдат между минус 1° и 4°, а максималните – между 1° и 6°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. На много места ще превалява дъжд. Ще духа умерен северен вятър. Максимални температури на въздуха: 6°-9°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще превалява сняг, като по-значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област и Централния Балкан. По планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

Кои ще бъдат най-успешните дни през декември
декември
декември
декември
декември

През следващите дни температурите ще са по-ниски от обичайните, ще са с малък дневен ход.

Преобладаващите минимални ще са между минус 3° и 2°, максималните – най-често между 0° и 5°, в Горнотракийската низина и по Черноморието – с 2-3 градуса по-високи. Ще бъде предимно облачно, с валежи, в повечето райони – от сняг.

В сряда валежите ще са предимно слаби и на места, главно в Източна България и в планините. В четвъртък ще вали на повече места в източната половина от страната, а по проходите в източната част от Стара планина, ще има условия за навявания.

Вятърът ще е от север-северозапад, слаб до умерен; в Източна България – предимно умерен.

В петък вятърът ще се усили и за кратко дневните температури ще се повишат, но впоследствие отново ще нахлуе студен въздух.

Материалът Жълт код за валежи от сняг за 6 области в страната е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!