BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за дъжд и гръмотевични бури на запад, на изток – слънчево и горещо

Преди обяд над западната половина от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд, с преминаване на студен атмосферен фронт, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е до умерен и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 30° и 33°, в София – около 31°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над източната половина на страната ще остане предимно слънчево и горещо. По-късно след обяд и там облачността ще се увеличи. Ще продължи да духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се понижава.

НИМХ

Жълт код за потенциално опасно време и очаквани краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури градушки, е обявен за 8 области на страната – Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. 

В останалата част от страната е в сила жълт код за високи температури до 39 градуса. 

По Черноморието ще е предимно слънчево, по-късно след обяд от запад облачността ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 27° и 29°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над масивите от Западна България облачността ще е значителна, предимно купесто-дъждовна. Около и след обяд ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Има условия за градушки. В източните масиви ще е предимно слънчево, но до края на деня и там ще се заоблачи. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 18°.

В сряда и четвъртък над Северна България и планинските райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, повече през първия ден, ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, ще има условия и за градушки. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух и температурите ще се понижават. Максималните ще са от 25°-26° в северозападните до 35°-36° в югоизточните райони, където все още вятърът ще е от юг.

Източник: НИМХ, БТА

The post Жълт код за дъжд и гръмотевични бури на запад, на изток – слънчево и горещо appeared first on BurgasCity.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!