BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жълт код за опасно време в 22 области в страната

Днес ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, в северозападните райони – от сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. В Предбалкана и Лудогорието ще има условия са преспи и навявания.

Минимални температури – между минус 2° и 3°.

Максималните ще са от 1° – 3° в Северозападна България, до 9° – 11° в югоизточните райони от страната.

За 22 области у нас е в сила за деня е жълт код. Предупрежденията са свързани с възможност за снегонавявания, преспи и заледявания по пътищата. В област Варна валежите ще достигнат 15-20 литра на квадратен метър за денонощието.

Привечер на Югозапад валежите ще намаляват и ще спират. В хода на деня в източните области ще се усили вятърът, с който ще нахлува по-студен въздух. Така в Северозападна България термометрите следобед ще се колебаят около нулата, а на Югоизток – до към 10-11 градуса.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг, под около 1200 метра – от дъжд, но границата между дъжд и сняг ще се понижава. След обяд вятърът ще се ориентира от запад – северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

На много места по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат: в Северна България и по високите котловинни полета ще вали сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка; в Югоизточна България – все още дъжд, в Странджа и Сакар – мокър сняг. В четвъртък до обяд в по-голямата част от страната валежите ще спрат.

В петък сутринта ще е мразовито с температури между минус 5 и минус 10 градуса в някои райони. В хода на деня бързо ще се стопли.

През почивните дни облачността ще е динамична с условия за слаби и незначителни превалявания от дъжд в събота. В неделя сутринта в ниските райони ще се образуват мъгли. И двата дни обаче ще са топли с дневни температури около 10-15 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!