BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зам.-министър на образованието провери работата по проекта УНИТе в университета „Проф. д-р Асен Златаров“

Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се срещна с ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас проф. д-р Магдалена Миткова и представители на академичното ръководство на висшето училище. Университетът е партньор в два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за изграждане на Център за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) и Център за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“. Бюджетът, който управлява Университета по двата проекта е над 4,3 млн.лв.

Г-жа Ангелиева се информира за напредък в работата по научните центрове. Като най-голямо предизвикателство от академичните представители бе определено провеждането на обществените поръчки, което забавя стартирането на реалната научна дейност. Привличането и задържането както на млади, така и на утвърдени изследователи, заради ниските нива на заплащане, бе определено като проблем за цялата система.

Проф. Сотир Сотиров, който е ръководител на административния екип на проекта УНИТе, посочи някои проблеми при изпълнението му.

Според него има някои недоуточнени подробности около назначаването на екипите по тези проекти, както и по разпределението на средствата. „Парите са достатъчно, но не са разпределени по най-добрия начин“, каза той. Друг проблем е задържането на младите учени. „Поради ниското заплащане, те предпочитат да заминат да работят в реалния сектор, където ще получат няколко пъти по-високи заплати, отколкото ако развиват научна дейност по проект в университета“, каза той.

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф.д-р Магдалена Миткова уточни, че в момента държавата дава за издръжка на един студент по 693 лв. , а за един ученик – 1400лв., което, според нея, не е адекватно. Така заплатите на докторанти и доценти са далеч под нормалното.

Зам.-министърът Ангелиева информира, че през септември тази година стартират разговорите с ЕК за оперативна програма „Наука и образование“ за програмен период 2021-2027 г.

Основата за разработването на програмата са националните стратегически документи и приоритети, както и европейската рамка. В тази връзка тя призова Висшите училища за активно участие в дискусиите от както на ниво стратегии, така и на ниво подготовка на оперативната програма. Като ключов фактор за разработването на новата програма в частта за наука тя определи напредъка в изпълнението на проектите за наука и тяхната устойчивост. Тя призова университетите да създават партньорства помежду си, за да могат по-успешно да участват в разработването на приоритите за новия програмен период. Създавайки консорциуми, те ще могат да отстояват и правата си за по-високо заплащане.

Г-жа Ангелиева подчерта, че подкрепата към Центровете със средства по оперативната програма ще продължи.

Под каква форма и с какъв фокус ще става това, следва да се реши на база анализи и дискусии. Необходимо е да се намери работещ модел, по който ЦК и ЦВП да се превърнат в самостоятелни субекти, част от европейската научно-изследователска система. Това ще позволи на Центровете да кандидатстват самостоятелно по европейски и национални програми. ЕК залага над 100 млрд.евро за наука през новия програмен период, а националните средства за иновации ще се увеличат двойно.

Материалът Зам.-министър на образованието провери работата по проекта УНИТе в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!