BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна строителството на медицинския център в Созопол

Започна строителството на медицинския център в Созопол. Новата придобивка в античния град ще бъде в кв. Мисаря. Община Созопол е сключила договор с „Медицински център д-р Маджуров“ за учредяване възмездно право на строеж в имота.

Първата копка беше направена през лятото, но строителството започна в началото на октомври заради забраната на строителни дейности през туристическия сезон.

Строителството започна

Проектът предвижда изграждане на четириетажна сграда с прилежащ паркинг върху ПИ с идентификатор 67800.503.539.

Проектът на медицинския център

Обектът е включен в „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти– Общинска собственост за 2023″ и има за цел да осигури по-добри условия за целогодишно медицинско обслужване на населението.

Разговаряме с д-р Александър Маджуров.

Д-р Маджуров, какво се предвижда да има в новия медицински център в Созопол, когато бъде завършен?

Първо – надявам се да бъде обезпечен с достатъчно и качествени медицински кадри. Това е най-големият проблем в здравеопазването – кадрите.

Вие ангажирате ли се с предоставянето на такива кадри за Созопол?

Те и в Бургас са малко. Ще търсим кадри от други места, най-вече от университетските центрове в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където има изобилие от кадри. В Бургас е остра нуждата най-вече от сестри, но вече се забелязва и недостиг на лекари.

Сега и бургаският медицински факултет ще увеличи приема, което означава, че и Министерството на здравеопазването, и Министерството на образованието са забелязали, че влизаме в много остър дефицит в сферата на здравеопазването. Така, че започва някаква промяна, но това ще отнеме време.

Вие знаете, че един лекар се изгражда за 10-15 години. Само следването е 6г., а след това започва ученето на изкуството да лекуваш. А проблемът със специалистите по здравни грижи, или както е популярно да ги наричаме – медицински сестри, е още по-сериозен.

Какви кабинети ще има в медицинския център?

Ще има хирургичен кабинет, кабинети за общопрактикуващи лекари и образна диагностика, педиатричен, кардиологичен, ортопедичен, гинекологичен, вътрешни болести, очен, ушен, оптика, аптека, зала за провеждане на хемодиализа, физиотерапия, както и стационар за наблюдение и лечение до 24 часа.

Мисля, че Созопол ще има най-модерният медицински център по Южното Черноморие.

Говореше се за хеликоптерна площадка? Даже областният управител Мария Нейкова я обеща при първата копка?

Хеликоптерната площадка е ангажимент на държавата. Ако решат да я базират в Созопол, със сигурност ще е удачно и логично да бъде до центъра, тъй като първата помощ ще бъде оказвана там, а след това болните ще се транспортират до болница.

А ще има ли достатъчно линейки?

Линейки има достатъчно, но повече ме притеснява трафикът през лятото и дали той ще позволява да стигат навреме навсякъде.

Кога ще бъде завършен медицинският център?

За това ще се погрижи община Созопол. Използвам момента да благодаря на кмета Тихомир Янакиев и на заместник кмета, както и на общинските съветници за помощта, която ми оказват. Предвиждаме центърът да бъде окончателно открит през 2025г, но ще направим всичко възможно да стане по-рано. Грубият строеж ще стане бързо, но довършителните работи за едно медицинско заведение изискват доста повече време и внимание.

През лятото в Созопол се събират 100 хил. души и да помогнем дори само на един от тях, за нас ще  означава, че си е струвало, каза още д-р Александър Маджуров.

Проектът на центъра

В програмата на кмета Тихомир Янакиев за втория мандат е предвидено осигуряването на подкрепа за общопрактикуващи лекари под формата на жилище, кабинети и оборудване.

Тя предвижда още да се засили профилактиката на населението, като се осигури месечно посещение на лекар в малките населени места, където няма такъв, да се ремонтират лекарските кабинети в училищата и този в село Зидарово и развитие на електронното здравеопазване и закупуване на детска линейка.

 

The post Започна строителството на медицинския център в Созопол first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!