BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Затягат мерките срещу COVID-19 в редица области от страната

Редица ограничения срещу разпространението на Ковид-19 влизат в сила. В 10 области у нас заради увеличаващия се брой заразени се предвиждат по-строги мерки. Ограниченията засягат най-вече училищата и ресторантите. На места затварят и моловете, кината и театрите.

Ако ситуацията продължава да се влошава, и в София фитнесите и моловете ще бъдат затворени. Засега решенията се вземат на локално ниво.

В Плевен, където заразените са почти 600 на 100 000 от полунощ и през следващите две седмици се въвеждат строги мерки. Онлайн обучение за учениците от 5 до 12 клас, затваряне на молове, фитнеси, кина и театри. Маските стават задължителни на открито при струпване на много хора.

В Ямбол големите ученици ще се обучават онлайн от днес до 2 април. Усложнената ситуация е наложила и увеличаване на болничните легла от 15 на 20%. Затягане на мерките от петък ще има и в София, Шумен и Бургас. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

Учениците от 5 до 12 клас ще учат онлайн до 26 март. Детските градини остават отворени. Маските стават задължителни и на открито, където се забелязва струпване на хора, а заведенията ще затварят час по-рано.

Бургас

В Бургас новите мерки влизат в сила от петък и ще са валидни в рамките на две седмици, до 26 март. Става задължително носенето на маски при струпване на хора на открито, децата от 5 до 12 клас се връщат в онлайн форма на обучение, разкриват се нови болнични легла. Ресторантите вече ще работят с час по-малко и без жива музика.

Мерките за справяне с разпространението на заразата в Бургаска област включва и увеличаване броя на болничните легла в COVID- отделенията.

Със здравния министър беше обсъдена идеята да преустановят работа моловете и фитнес залите в областта. Засега това не се предвижда. Но с уговорка.

 „Те ще бъдат затворени при достигане заболеваемост от 600 души на 100 000”, заяви д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ-Бургас.

Бургаска област е на второ място по брой заразени след София-област.

Пловдив 

Пловдив се забраняват свижданията в болниците, а музиката в ресторантите ще е намалена.

Учениците засега ще останат присъствено по съществуващата схема.

Едно от големите училища в града се оказа огнище на заразата. Затова минават изцяло онлайн. 14 души, сред които преподаватели и помощен персонал, са заразени с коронавирус. Една от болните хигиенистки в гимназията е починала.

Варна

От понеделник /15 март/ се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас, съобщи днес след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев. Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

От 0.00 часа на 12 март се преустановяват посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове. На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта. Не трябва да се допуска струпване на хора на касите, както и пред обекта. Контролът за спазване на мерките в областта ще се усили, ще се включат и още екипи, каза Пасев и допълни, че на 8 март са установени работещи дискотеки, въпреки забраната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!