BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За да сме здрави през Новата година: Изследване на туморни маркери, профилактика след COVID-19 и тест за женско здраве в „ЛИНА”

В профилактичните кампании са включени още: пълно изследване на кръв с 34 показателя, скрининг на щитовидна жлеза, полови хормони и витамини

Медицинска лаборатория „ЛИНА” дава старт на 2022 г. с мащабна профилактична кампания, чиято цел е да насърчи пациентите да обърнат по-голямо внимание на здравето си. В нея са включени различни пакети с изследвания на преференциални цени, които важат през месеците януари и февруари в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. За тях не се изисква предварително записване на час или направление от лекар. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.

Профилактични кампании – януари и февруари 2022 

Пълно  изследване на кръв на намалена цена от 49,50 лв. на 25 лв.

Това е кампанията с най-много анализи:  кръвна картина с 16 показателя + кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, общ белтък, албумин, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен,  алкална фосфатаза (АФ), гамаглутамилтрансфераза (ГГТ), калий (К), натрий (Na) и хлориди (Cl). Изследването дава информация за общото здравословно състояние на пациента, като е препоръчително  да се извършва сутрин на гладно.

Коронавирус – биохимичен панел на намалена цена от 62 лв. на 38 лв.

Комбинацията от феритин, D–димер, C–реактивен протеин и LDH насочва дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.

*Резултатът от този тест не служи за „зелен сертификат”.

Витамин по избор от: Витамин D на намалена цена от 25 на 19 лв. и Витамин B12  на намалена цена от 20 лв. на 16 лв.      

Витамин B12 е важен за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 20 дни преди изследването да не е приеман под формата на медикаменти или хранителни добавки.

Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет от тип 1 и 2. Изследването на Витамин D се извършва сутрин на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини.

Скрининг на щитовидна жлеза: TSH + FT4 на намалена цена от 24 лв. на 12 лв.

Два от основните хормони, влияещи на щитовидната жлеза са TSH – тиреостимулиращ хормон и FT4 –  свободната фракция на  хормона тироксин. Резултатите  от анализите дават достатъчно точна  представа дали функцията  на щитовидната жлеза  е нормална, повишена  или понижена. Препоръчително е  пациентите да се изследват сутрин на гладно, преди да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

Полов хормон по избор от: LH, FSH, Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin всеки на намалена цена от 14 лв. на 9 лв.

Тази кампания е  подходяща за жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират.

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone   в 21-ви – 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по избор от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 10 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума. 

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. 

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. 

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт – рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур. 

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Тест за женско здраве Фемофлор скрийн на намалена цена от 98 лв. на 88 лв.

Чрез него едновременно се изследват микробите, нормално съществуващи в женската полова система, най-честите причинители на бактериална вагиноза и на сексуално предавани инфекции. Фемофлор скрийн е подходящ за анализ на състоянието на гениталната микрофлора при клинично здрави жени. Тестът е препоръчителен и при симптоми или лабораторни данни за генитално възпаление при жени; при планиране на бременност или при стартиране на процедура по асистирана репродукция; след продължителен прием на антибиотици, хормони, цитостатици и др. 

Фемофлор скрийн е единственият тест, който определя общия брой микроорганизми във вагинален и цервикален секрет. При него се изчислява относителния дял на лактобацилите към общия брой микроорганизми, за да се оцени състоянието на нормалната микробиота. Посочва се и процентът на най-честите причинители на бактериална вагиноза. Важно предимство е количественият анализ на Candida, Ureaplasma и Mycoplasma hominis.

Каква проба е необходимо да бъде оставена в лабораторията? Вагинален + цервикален секрет, взет предварително от гинеколог.  Резултатът от изследването е готов за 3 работни дни.

С условията и изискванията за извършване на теста можете да се запознаете тук: https://bit.ly/326c3pm

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.

The post За да сме здрави през Новата година: Изследване на туморни маркери, профилактика след COVID-19 и тест за женско здраве в „ЛИНА” appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!