BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За 9 дни приятели изградиха нова кислородна инсталация за КОВИД болните в УМБАЛ Бургас

Само за девет дни петима приятели свършиха огромна работа и изградиха нова кислородна инсталация в УМБАЛ Бургас

Те дариха труд и материали, за да може тя да захранва с кислород новоразкритите пет КОВИД-отделения. Звената се намират в терапевтичния корпус на болницата, в отделенията по ендокринология, ревматология, вътрешни болести, гастроентерология. Медицинските стандарти не изискват там да има налична кислородна инсталация. Тя е нужна само в интензивни звена, реанимации и операционни.

Затова в първите дни на ноември, когато тези отделения се трансформират в ковидни, лекарите са изправени пред сериозно предизвикателство. Болните от КОВИД често имат дихателна недостатъчност и нужда от кислородно лечение, за да могат да дишат. Към новите звена спешно са изпратени преносими кислородни бутилки и специални апарати – кислородни концентратори, които са мобилни и извличат кислород от въздуха. Дарители също осигуряват апарати. Това спасява положението, но не е достатъчно и силно напряга работата на медиците.

В този момент с ръководството на болницата се свързва бургазлията Владимир Владимиров. Научил за тежката ситуация от свои приятели – лекари и медицински сестри и пожелал да помогне с разширението на кислородната инсталация. Без да знае какво го чака.

„Смятахме, че е нужно да направим само допълнителни разклонения. Но се оказа, че трябва да изградим паралелна, втора инсталация, тъй като съществуващата не е проектирана за такива нужди и няма да има добро налягане“, обясни той. Приятелите му Кирил Кьовторов и Дамян Димитров без колебание решават да помогнат и да се впуснат в това „приключение“. Кирил е водолаз и отлично знае какво е да останеш без кислород и да не можеш да дишаш. И тримата се занимават със заваръчни дейности и считат, че с помощта на други приятели и партньори ще успеят да се справят.

Сложната инсталация изисква сериозни инженерни изчисления, специфични материали и висококвалифициран труд. Най-тежко се оказва прокарването на трасето през тунел с диаметър по-малък от метър и с дължина 23 метра, в който трябва да влезе и работи човек. Това се прави, за да не се разкопава дворът на болницата, което пък би попречило на линейките.

„Бяхме петима приятели и колеги тук, през цялото време, надграждахме, влизахме в нови дилеми, решавахме ги. Нямахме право да чакаме седмици, когато хората горе не могат да дишат“, добавя Владимир Владимиров.

В пълно защитно облекло мъжете работят непрестанно. Подкрепят ги и няколко фирми. „Всички тези хора работиха и в неделя за нас, отваряха складове, правиха доставки за ден от други градове, носиха ни храна“, разказва Кирил Кьовторов. „Докато бях в отделенията, видях пълната всеотдайност на всички лекари и медицински сестри, благодарим им за всичко, което правят за болните“, споделя той.

Така за девет дни те успяват да направят нов газопровод, който обхваща 10-те етажа, разклоненията по етажите и етажните табла. Остава само да се свържат стаите и всяко легло, което в момента се извършва със собствени служители и средства на болницата

Дарените материали и труд имат голяма финансова стойност, но желанието и всеотдайността, с което тези мъже помагат в този момент, са безценни. Ръководството на УМБАЛ Бургас и всички медици, които работят в тези звена, изказват своята голяма благодарност към Владимир, Кирил и Дамян, както и към техните колеги и партньори!

 

Материалът За 9 дни приятели изградиха нова кислородна инсталация за КОВИД болните в УМБАЛ Бургас е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!