BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравният министър: В най-върховата част на третия пик сме

Най-силен е натискът върху болниците в София, Бургас, Шумен и Варна

Намираме се в най-върховата част на третия пик за нашата страна, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на МЗ за разпространението на коронавируса.

Надеждите са данните да останат като плато и да последва понижаване на заболеваемостта. По думите му има натиск върху лечебните заведения, който е най-осезаем в София, Бургас, Шумен и Варна. Според него обаче най-сериозният натиск е върху психиката и страховете на хората.
Системата на здравеопазването е готова, има всичко необходимо за реакции, нямаме никакви притеснения, подчерта министърът. Той благодари на медиците на първа линия, на спешните лекари.

Нещата в рамките на седмици ще се оправят, увери Ангелов. За последната седмица средно се ваксинират около 15 хил. души на ден. Очаква се броят им да се повиши с пристигането на още дози от най-предпочитаната ваксина.

Министърът заяви, че има държави, в които няма никакви ваксини, а у нас хората се отказват, ако тя не е желаната. Ангелов отчете, че за седмица броят на излекуваните расте, а на заболелите не се повишава.

България се намира на 5-то място в Европа и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. 21 на 100 хил. е смъртността, което ни отрежда трето място в ЕС и първо на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той посочи, че в сравнение с втората вълна, сега много повече хора са в болница заради характеристиките на щама, който се разпространява. Заради високата хоспитализация, стойностите на смъртността са по-ниски. По-ниска е и положителността на тестовете.

Около 14 април се очакват първите дози от четвъртата одобрена ваксина „Янсен“, като се предвижда и втора доставка от нея в края на април. Продължават преговорите за допълнителните дози ваксини от ЕС.

Източник: Днес.бг

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!