BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зелевият сок: лечебни свойства, ползи и вреди

Многобройните ползи за здравето на зелето са концентрирани в клетъчния му сок, докато останалата част от листата съдържа предимно фибри. Проучванията показват, че 300 мл напитка от този зеленчук съдържа толкова важни за човека вещества, колкото би получил от 50 кг варен или задушен продукт.

Подобен състав имат и соковете от други видове зеле – червено зеле, брюкселско зеле, карфиол, пекинско зеле, савойско зеле, алабаш и други. Те се различават само в съотношението на съставките и вкуса.

Зелевият сок съдържа най-важните витамини – групи В, С, D, РР, К и необходимите за човека макро- и микроелементи – азот, хлор, манган, калий, натрий, калций, желязо, флуор и други.

Има някои особености в състава на течността, получена от различни видове от това растение. Напитката от карфиол съдържа 1,5 пъти концентрацията на витамини. Червеният зеленчуков сок съдържа силен антиоксидант антоцианин. Напитката от брюкселско зеле има висока концентрация на витамин С. Всички видове сокове съдържат татронова киселина. Това вещество забавя преработката на въглехидратите от храната в мазнини в самото тяло, което е важно за отслабването.

Уникален елемент за човешкото здраве, намиращ се в зелето, е витамин U. Това е витаминоподобно съединение, производно на метионин, незаменима аминокиселина. Това е водоразтворим елемент, който не понася топлинна обработка.

Основната полза от веществото е противодействието му срещу появата на язви. Наречен е витамин U след първата буква на думата ulcus (язва). Използва се като лечебно средство при лечение на стомашни язви, язви на дванадесетопръстника и профилактика на тези заболявания.

Експериментите потвърдиха, че системната употреба на зелева напитка елиминира увреждането на лигавиците на стомашно-чревния тракт. Десетдневният прием на 1 литър сок на ден може да облекчи симптомите на стомашни язви.

Също така, витамин U предпазва черния дроб от мастна дегенерация, помага за неутрализиране на някои вредни вещества и токсини, помага в случаи на хранителни алергии, сенна хрема, астма.

Ползи за тялото

Компонентите, които изграждат сока, имат лечебен ефект върху организма.

Селенът е полезен за сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт. Витамините С и К помагат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Напитката от прясно зеле премахва лошия холестерол от кръвта. Млечната киселина почиства стените на дебелото черво и предотвратява патологиите на този орган. Способността на напитката да премахва вредни вещества от нея след прием на лекарства, алкохол и тежка храна е много важна за черния дроб.

За лечение на гастрит с ниска киселинност се използва чист зелев сок. При повишена киселинност се пие в смес с картофи. Концентрацията на желязо в него е от особена стойност за пациенти с анемия. Витамин С подобрява усвояването на желязото и увеличава хемоглобина в кръвта. Смята се, че зелевият сок е способен да осигури профилактика на рака и да лекува симптомите на рак на простатата и пикочния мехур и дебелото черво. Той помага за укрепване на имунната система, понижава нивата на естроген и предотвратява рака на гърдата.

Веществата в лечебната напитка:

  •  блокират възпалителните процеси в ставите;
  • укрепват костната тъкан;
  •  нормализира функционирането на храносмилателния тракт;
  • регулира метаболизма.

Аминокиселините повишават устойчивостта на организма към инфекции. Комплексът от вещества в сока има благоприятен ефект върху кожата, косата, ноктите. Редовният прием на тази напитка води до намаляване на риска от катаракта и други патологии на органите на зрението.

С помощта на зелев сок процесът на зарастване на рани върви по-бързо, тъй като има дезинфекционен, хемостатичен, регенериращ ефект. Лосионите с него премахват отока, предотвратяват образуването на хематоми, възстановяват увредените тъкани.

Сок от кисело зеле

Сокът се изцежда и от кисело зеле. Има богат химичен състав, който е полезен за организма.

След ферментацията в зелето и в получената от него напитка се появява по-рутина – витамин R. Той лекува сърдечно-съдовата система, забавя процесите на стареене на организма. Проучванията показват наличието на вещества в този сок, които спират растежа на раковите клетки. Това са изотиоцианати – биологично активни съединения с антикарциногенни и антибактериални ефекти.

Млечната киселина, която идва от кисело зеле, влияе върху метаболизма на въглехидратите, ефективна е при дисбиоза и гнилостни процеси.

Сокът има лечебни свойства, които са важни за лечението на атеросклероза; пие се за подобряване на кръвообращението чрез смесване на зелева напитка със сок от цвекло. Действа като антипиретично средство. При заболявания на дихателните пътища е показана тинктура от сок от кисело зеле, червена боровинка със градински чай и евкалипт.

Зеленчукова напитка е полезна за вашата коса. Масажирането на продукта веднъж седмично в скалпа ще го направи по-стегнат.

За отслабване напитката от зеле е важна, тъй като осигурява усещане за ситост с минимално съдържание на калории и нормализира храносмилането. Лекарите го предписват при недостатъчна функция на червата след претърпели операции, пациенти, които трябва да лежат дълго време, трудноподвижни хора и такива със седяща работа.

Начин на приложение

Поради наличието на млечна киселина, която е от съществено значение за пълния метаболизъм на въглехидратите, сокът помага при диагностицирането на диабет. Препоръчително е да го използвате с малко лимон, няколко пъти на ден.

Съставът на напитката, получена чрез изстискване на кисело зеле, спомага за прочистването на кръвоносните съдове, което нормализира кръвообращението. Следователно при атеросклероза се препоръчва да се използва в комбинация със сок от цвекло в съотношение 2: 1.

За профилактика на язва на стомаха и дванадесетопръстника са необходими 3 седмици за пиене по една четвърт или една трета от чаша кисело зеле три пъти на ден, един час преди хранене.

Смес с доматен сок в равни пропорции ще помогне при диария (1-2 чаши, които да използвате през деня). При запек напитката има ефект, ако приемате чаша 3 пъти на ден.

Гаргарата със сок намалява възпалението. В същото време се предлага да се пие половин чаша от него до 3 пъти на ден.

В козметологията сокът от кисело зеле се използва за грижа за кожата на лицето. Ефектът от прочистване и подмладяване се постига поради наличието на млечна киселина и комплекс от витамини в течността.

Рецепти

Има много рецепти за приготвяне на сок от зеле и смеси с него у дома. Отделените зеленчукови листа трябва да се измият с преварена вода, да се нарежат и да се пуснат през сокоизстисквачка. Необходими са около 2 кг суровина, за да се получи 1 литър течност.

Препоръчително е да съхранявате продукта в хладилник не повече от един ден, по-добре е да се пие прясно приготвена напитка.

Строго е забранено да се добавя сол към него, но е позволено да се смесва с други зеленчукови сокове.

Зеле+морков в съотношение 1:1 е много полезно. Тази напитка е ефективна за профилактика на настинки, тонзилити и заболявания на венците. Добавянето на сок от цвекло към тези два зеленчука ви позволява да получите средство, което помага за нормализиране на метаболизма. Той е ефективен за отслабване, повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Противопоказания

Преди да използвате зелевата напитка като лечебно средство, особено при наличие на хронични заболявания, трябва да се вземат предвид всички противопоказания. За това е по-добре да се консултирате с Вашия лекар.

Сокът провокира повишено образуване на газове в червата и може да бъде вредно след операцията. Той е противопоказан при кърмещи жени, тъй като детето може да изпитва метеоризъм. При обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб, след миокарден инфаркт, напитката също е нежелана.

Препоръките за използване на зелев сок при панкреатит са противоречиви. Извън периода на обостряне на болестта се препоръчва да се пие само състав от изцедено кисело зеле, след като е получил разрешение от лекар.

Източник: medbotanica.net

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!