BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Бърнев отново гост на “София филм фест на брега”

 “Житие” ще бъде показан премиерно в Бургас на 24 март от 18.00 часа в Културен дом НХК. Филмът е част от афиша на “София филм фест на брега”, а специални гости на фестивала ще бъдат режисьорите Георги Стоянов и Войчех Тодоров, актьорите Иван Бърнев и Надя Керанова и продуцентите Поли Ангелова и Николай Тодоров.

„Житие“ е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист Красимир Крумов-Грец, който той започва непосредствено преди края на жизнения си път. Филмът разказва за тринадесетгодишният Иво, който след смъртта на майка си развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и трудния характер.

Той не може да се примири с вината на баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. Този бунт намира израз в бягство от дома, което води  до сприятеляването на Иво с безработния Иван, който се превръща в негов ангел пазител.

След като Красимир Крумов-Грец си тръгва от този свят, продуцентите от „Скрийнинг Имоушънс“ са раздвоени дали да продължат работата по филма без него. Решават в памет на режисьора да завършат последния му проект. Обръщат се към най-близкия сътрудник на Грец – оператора Войчех Тодоров и един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов.

Георги Стоянов e режисьор и сценарист на десетки филми, сред които „Случаят Пенлеве“, „Щурец в ухото“, „Константин Философ“. Войчех Тодоров е кинооператор, режисьор и сценарист на игрални, документални филми и телевизионни сериали. Двамата заедно успяват да завършат филмовия проект „Житие“ с помощта на продуцентите от „Скрийнинг Имоушънс“ и ко-продуцентите от „Ред Карпет“, „Про Синема“, „Пик Аудио“, „Меджик Шоп“, „Райт Солюшънс“. Главната роля във филма е поверена на Иван Бърнев, а сред останалите актьори са Малин Кръстев, Любов Любчева, Надя Керанова и младият Ивайло Савов в ролята на Иво.

„Житие“ бе показан с успех на кинофестивала „Златна роза“, където филмът получи две престижни награди. Иван Бърнев бе удостоен с Наградата за най-добра мъжка роля „за автентичното и минималистично актьорско превъплъщение, изграждащо мощен образ“, а Специален диплом на журито бе присъден на филма „за положените усилия на продуцентите, режисьорите, оператора и монтажиста да доведат до край този сложен проект за мълчаливата човешка добрина“. Съпругата на покойния Красимир Крумов-Грец – Елена Крумова споделя след прожекцията, че се „радва и е развълнувана, че във филма са запазени търсенията и стилистиката на Грец“.

“София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели.

Текст и снимка: София филм фест на брега

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!