BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Вълков: Работим за качествени мрежи и високоскоростен интернет във всяко населено място

С промените в Закона за електронните съобщения целим осигуряване на по-ефективно използване на радиочестотния спектър, развитие на пазара на електронните съобщения. Това коментира народният представител от ГЕРБ Иван Вълков, който представи промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), съобщиха от ГЕРБ-Бургас. „България е с поглед напред към осигуряване на още по-високоростен интернет в населените места и стабилна връзка. През следващите години правителството ще положи още по-големи усилия за насърчаване на инвестициите в мрежи с много голям капацитет в синхрон с Регулаторната рамка на ЕС. Работи се за насърчаване на инвестициите в мрежи с много голям капацитет поради изключителната им важност за постигане на устойчив икономически растеж в условията на цифровизация на икономиката“, каза още депутатът.

Промените бяха приети в парламента на второ четене. Според текстовете до средата на 2021 г. всеки жител на даден район трябва да може да получава съобщения на телефона си при спешни и извънредни ситуации. Тази възможност за известяване ще бъде свързана с телефон 112 и със системите за сигнализация, които се използват в момента. Съобщенията за опасност ще се разпространяват чрез мрежите на мобилните оператори.

„Важен акцент в ЗЕС е, че правилата за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставяни по интернет. С други помени бързият интернет се включва в универсалната услуга. Това означава, че доставчиците ще трябва да осигуряват такъв за всеки, независимо къде живее. Бързият интернет трябва да дава възможност да се ползва безпроблемно имейл, търсачки и онлайн банкиране например. Услугата трябва да е с достъпна цена, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще определя кой оператор ще има задължение да я предоставя. Възможно е да има повече от един доставчик и да се направи разделение на географски принцип“, поясни бургаският депутат, който е член на парламентарната Комисия покомисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

С приетите изменения срокът за използването на радиочестотния спектър не може да е по-кратък от 15 години с възможност за удължаване най-малко до 20 години. Дефинира се и споделеният достъп до радиочестотен спектър при условията на задължително споразумение. Друга законова поправка предвижда възможност една от включените в пакет услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик. В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва, например за интернет или за телевизия, а не за цялата стойност на договора.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!