BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Вълков: С промените в Закона Пристанище Бургас ще предлага по- атрактивни за пазара услуги

„Подкрепата на законопроекта за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата засяга пряко двата порта – Бургас и Варна, част от международнатаTNT-мрежата. С промените те ще се превърнат в по-атрактивни за морския пазар, ще предлагат конкурентни, прозрачни и ефективни услуги“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков по време на дебатите на първо четене днес в НС. Текстовете бяха внесени за разглеждане от МС.

Бургаският депутат, член и на ресорната комисия по транспорт в парламента, акцентира върху важните моменти от законопроекта, както и до какъв ефект ще доведат. Главната цел е да бъдат въведени в българското законодателство мерки за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 г.

„Ще се създаде единна нормативна рамка за по-широк пазар на пристанищните услуги и по-прозрачно представяне на финансиране на инфраструктурата им. Целим ефективност на услугите, повишаване на инвестициите в морските превози, развитие на вътрешните такива, както и по-добро интегриране с жп и автомобилни превози.  Стремим се към равнопоставени условия за конкуренция и премахване на изкривяване на пазара. Поставят се минимални изисквания за прозрачна и недискриминационна процедура за право на достъп до пазара на пристанищните услуги. Важен момент и гаранцията, че пристанищните оператори ще осигуряват първоначално и периодично обучение на служителите си“, коментира Вълков.

С промените се предлага премахване на разделението на пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и такива с регионално значение. Въвежда се нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса. По този начин съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Бургас се обединяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали.

Вълков допълни още, че сред механизмите ще гарантират, че таксите за ползване на пристанищната инфраструктура и цените на услугите ще се определят по прозрачен начин. Ще се въведат и процедури са разглеждане на жалби и  административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на норми на регламента.

За управителен орган на пристанищата Варна и Бургас се определя Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а за компетентен орган по смисъла на регламента – ИА „Морска администрация“.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!